Actualitzat 07/11/2014 11:00

Troben la clau per reparar cors danyats

Descubren una clave para reparar corazones dañados
Foto: SALK INSTITUTE

BARCELONA, 7 Nov. (EUROPA PRESS)

Alguns investigadors del Salk Institute a La Jolla (Califòrnia), liderats per Juan Carlos Ispizúa-Belmonte, en col·laboració amb l'Hospital Clínic de Barcelona, han aconseguit regenerar i curar cors de ratolins després que haguessin patit un infart mitjançant la reactivació de la maquinària molecular present a les cèl·lules cardíaques.

   Això, ho han aconseguit bloquejant quatre molècules que inhibeixen els programes per a la regeneració d'òrgans, cosa que pot ajudar a descobrir noves teràpies per al tractament de diferents malalties cardíaques, segons publica 'Cell Stem Cell'.

   L'hospital ha informat aquest divendres el centre hospitalari, el qual ha participat en el projecte a través de l'investigador Josep Maria Campistol.

   Aquests nous resultats suggereixen que, tot i que els mamífers adults no són capaços de regenerar, per norma general, els teixits danyats, sí que poden retenir una capacitat latent que és present durant el desenvolupament embrionari, de la mateixa manera que ho fan organismes inferiors en l'escala evolutiva.

   "La regeneració d'òrgans és un procés fascinant que recapitula els processos observats durant el desenvolupament", ha assenyalat Izpisúa, professor del Gen eExpression Laboratory al Salk Institute i autor sènior d'aquest estudi.

   "Malgrat el nostre coneixement sobre com es produeixen l'embriogènesi i el desenvolupament i malgrat el fet que la informació per generar cada òrgan és present de manera inequívoca al genoma de mamífers, els mecanismes que impedeixen la regeneració d'òrgans en mamífers adults encara no estan clars", ha indicat.

   Fa molt de temps que el seu grup intenta descobrir quina és la maquinària que defineix el desenvolupament d'un individu amb la finalitat d'entendre quins són els elements que controlen i posen en marxa la regeneració en organismes que són capaços de dur a terme aquest procés, com ara el peix zebra.

   El laboratori d'Ispizúa-Belmonte ha estat pioner en la identificació d'un gran nombre de molècules essencials que defineixen el desenvolupament dels vertebrats.

   El 2003 el grup ja va identificar quins eren els senyals responsables de la regeneració del cor del peix zebra, i més tard, l'any 2010, el mateix equip va descriure en un article publicat a la revista 'Nature' com es duia a terme la regeneració en el cor del peix zebra.

   Aquest estudi va revelar que les cèl·lules cardíaques tenien la capacitat de convertir-se en cèl·lules més immadures, similars a les cèl·lules precursores del cor mitjançant un procés anomenat "des-diferenciació", el qual els permetia multiplicar-se i regenerar el teixit danyat.

   Altres estudis previs del grup van intentar dilucidar les claus moleculars responsables de la proliferació de cèl·lules cardíaques en cors de mamífers nounats.

   "En canvi, per a aquest treball ens hem centrat en els resultats obtinguts amb el peix zebra i hem pensat que si ells saben com regenerar els seus teixits, hi ha d'haver alguna cosa que ens puguin ensenyar", ha comentat Aitor Aguirre, primer autor de l'article.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés