Publicat 22/10/2019 18:29:00 +02:00CET

Tres dones presumptament assassinades per violència de gènere en 48 hores

Telèfon 016 d'atenció a víctimes de violència de gènere i maltractament
EUROPA PRESS - Archivo

MADRID, 22 oct. (EUROPA PRESS) -

Tres dones han estat assassinades presumptament per parelles o exparelles en les darreres 48 hores a Espanya. Després de l'aprovació del Pacte d'Estat, el Govern està obligat a estudiar l''efecte acumulació' dels assassinats per violència de gènere en un període curt de temps (de dos a quatre dies consecutius), una anàlisi que es du a terme tot i que encara no s'ha finalitzat, segons han assenyalat fonts de la Delegació del Govern per a la Violència de Gènere.

Aquest mateix dimarts a la matinada, la Policia ha detingut a Dénia (Alacant) un home de 54 anys com a presumpte autor de l'assassinat de la seva parella, una dona de 44 anys, que ha mort degollada. La dona va denunciar l'home el passat 1 d'octubre per maltractament i hi havia en vigor una ordre d'allunyament. La víctima tenia una filla menor d'edat.

El diumenge, 20 d'octubre, una altra dona va ser assassinada presumptament per la seva parella a La Zubia (Granada). L'home, de 43 anys, va matar presumptament la seva dona, de 40, amb una arma de foc i després es va suïcidar al seu habitatge de la localitat granadina. La víctima tenia una filla menor d'edat.

També el diumenge un home de 29 anys presumptament va assassinar la seva exdona a un pis a Vic (Barcelona). La víctima tenia un fill menor d'edat i no existien denúncies prèvies.

Aquests crims s'han confirmat per la Delegació del Govern per a la Violència de Gènere, que els ha inclòs en l'estadística oficial, la qual cosa ha elevat la xifra d'assassinades a 49 aquest any, i a 1.024 des de 2003, moment en què es va crear el registre de víctimes mortals per violència de gènere.

'EFECTE ACUMULACIÓ'

El Pacte d'Estat contra la Violència de Gènere, aprovat el 2017, estableix l'obligació de la Delegació del Govern per a la Violència de Gènere de dur a terme estudis sobre el denominat 'efecte acumulació', o acumulació d'assassinats en un període curt de temps (de dos a quatre dies consecutius).

L'òrgan, dependent del Ministeri d'Igualtat, està fent un estudi sobre aquest tema, segons han assenyalat fonts del mateix a Europa Press. L'anàlisi encara no ha culminat i des de la Delegació no donen una data concreta per a la publicació dels seus resultats.

En 48 hores, tres dones han estat assassinades a mans de les seves parelles o ex-parelles, de les quals de moment només una està confirmada com a víctima de violència de gènere. Amb elles, aquest any, les assassinades ascendeixen a 49 en 2019, tenint en compte que en tot l'any 2018 la xifra total va ser de 48.

Així mateix, en 48 hores la violència de gènere ha deixat orfes a tres menors d'edat. D'acord amb el registre oficial, aquest any un total de 37 menors han perdut a la seva mare per aquest tipus de violència, i des de l'any 2013 es comptabilitzen 268.

ASSASSINAT A MANS d'UN HOME

La legislació espanyola encara no contempla altres tipus de violència contra la dona que sí estan reconeguts en el Conveni d'Istanbul ratificat el 2014. A l'espera que Espanya faci efectiva la trasposició d'aquest conveni, la llei de Violència de Gènere limita la violència masclista a la qual s'exerceix contra dones per parts de parelles o ex-parelles.

Per aquest motiu, l'assassinat d'una jove de 18 anys dissabte passat a Valdemoro (Madrid) presumptament comès per un home de 27 no es comptabilitza en les estadístiques oficials. No va quedar acreditat que la víctima tingués una relació sentimental amb l'home, que va ser detingut i està en presó provisional sense fiança per presumptament esquarterar la dona.