Publicat 8/7/2019 10:26:40 +02:00CET

Una trentena de províncies està en risc per pluges, tempestes i altes temperatures

Mapa de pluges registrades a Espanya des l'1 d'octubre de 2018 al 2 de juliol de 2019. Balanç hídric. La manca de pluges acumulada afecta la major part del país, excepte Llevant, Granada i algunes altres zones localitzades.
AEMET

MADRID, 8 jul. (EUROPA PRESS) -

Una trentena de províncies es troben aquest dilluns en situació de risc per pluges, tempestes i altes temperatures, segons l'Agència Estatal de Meteorologia (AEMET). La inestabilitat afectarà àmplies zones de la meitat nord i interior del terç est peninsular, amb probabilitat de ruixats i tempestes que podran ser localment fortes, persistents i amb calamarsa, especialment als voltants de l'alt Ebre, País Basc, Navarra, Aragó i sistema Ibèric.

A Terol, Albacete, València i Conca la situació per tempestes de risc important, mentre que el nivell de risc descendeix a important (groc) a Osca, Saragossa, Cantàbria, Guadalajara, Burgos, León, Palència, Sòria, Valladolid, Zamora, les quatre províncies catalanes i les tres basques, Navarra, Castelló, Ourense, La Rioja, Astúries i Múrcia.

Així mateix, també a Terol està actia una alerta per risc de pluges igual que a Cantàbria, Guadalajara, Burgos, Sòria, Zamora, Navarra, Ourense, La Rioja, les tres províncies basques i Astúries. Eivissa, Formentera, Mallorca i Menorca estan a més en situació de risc per altes temperatures.

A la resta del país estarà poc nuvolós en general o amb nuvolositat d'evolució. A Canàries intervals nuvolosos al nord i poc nuvolós al sud.

Les temperatures diürnes en descens a gran part de la Península, acusat a l'interior, en augment a l'oest de Galícia i sud de Balears i pocs canvis a la resta dels arxipèlags. Seran superiors als valors normals a l'àrea mediterrània oriental, sobrepassant els 34 graus a la vall de l'Ebre, Catalunya, sud-est peninsular i Balears.

Així mateix, bufaran vents de component nord a Galícia i Cantàbric, de ponent al litoral andalús i de component sud a l'interior sud i est de la Penínsulaa i alisis a Canàries. També hi haurà intervals de vent fort al litoral d'Alborán i Canàries, i ratxes fortes o fins i tot molt fortes a les serres de l'est peninsular i en àrees de tempestes.