Trànsit presenta la campanya 'Aparca el mòbil' i avisa que es multiplica per 9 el risc de mort

Publicat 28/11/2019 16:23:50CET
Conductor amb telèfon mòbil, conducció, trànsit, seguretat vial (ARXIU)
SCT - Archivo

Un de cada quatre accidents amb víctimes és per distraccions, sobretot amb el mòbil

BARCELONA, 28 nov. (EUROPA PRESS) -

El Servei Català de Trànsit (SCT) ha presentat aquest dijous una nova campanya de conscienciació sobre el risc d'usar el mòbil al volant amb el lema "quan condueixis, aparca el mòbil".

En la presentació de la campanya, el conseller d'Interior de la Generalitat, Miquel Buch, ha assenyalat que utilitzar el mòbil en conduir multiplica per 9 el risc de morir en un accident.

La campanya fa un paral·lelisme entre els elements d'un mòbil i els que intervenen en l'atenció d'un accident: el vídeo relata que no es pot "viure sense mòbil", sense carregador (al costat de la imatge d'una grua que treu un cotxe de l'aigua), sense memòria (il·lustrada amb un ram de flors en el punt d'un accident) i sense línia (amb un electrocardiograma).

"No és que el SCT vulgui castigar o dir a la gent si ha d'estar pendent del mòbil o no. El que volem és salvar vides", ha assenyalat Buch, que també ha dit que actualment seria complicat viure sense un mòbil però cal prescindir d'ell durant la conducció.

Per comunicar el missatge s'han creat tres espots de 40, 30 i 20 segons que s'emetran en cinema i televisió, a més d'anuncis gràfics i una campanya de xarxes socials amb el hashtag #Aparcaelmòbil.

DESACTIVAR NOTIFICACIONS

El director del SCT, Juli Gendrau, ha insistit que un de cada quatre accidents amb víctimes -des de lleus fins a mortals- el 2019 es deuen a distraccions, majoritàriament pel mòbil, la qual cosa suposa un lleuger increment respecte al 2018 (22%), 2017 (21,8%) i 2016 (21,5%).

També ha comparat l'efecte d'utilitzar el mòbil amb el mateix que multiplicar per quatre la taxa d'alcoholèmia permesa, i ha recordat que Trànsit va crear l'aplicació 'Conduïnt', amb la qual es poden silenciar totes les notificacions i activar un missatge automàtic en rebre una trucada mentre es condueix.

La campanya l'ha dissenyat una agència creativa seleccionada mitjançant un concurs públic, i durant la presentació s'ha enviat un missatge de tots els assistents que simula una conversa de WhatsApp en què Trànsit demana no utilitzar el mòbil en conduir.

"Us hem enviat un missatge i molts heu abaixat el cap. Ara s'han perdut unes paraules del conseller i és insignificant, però si estiguéssiu conduint podria significar un accident amb morts", ha dit Buch.