Publicat 02/12/2021 15:49CET

Un total de 24 persones reben l'eutanàsia a Catalunya des del desplegament de la llei

(E-D) La directora general d'Ordenació i Regulació Sanitària, Azucena Carranzo; la secretària general de Salut, Meritxell Masó; i el president de la Comissió de Garantia i Avaluació de Catalunya, Albert Tuca
GENERALITAT

77 metges i 12 treballadors d'infermeria s'inscriuen en el registre d'objectors

BARCELONA, 2 des. (EUROPA PRESS) -

La secretària general de la Conselleria de Salut de la Generalitat, Meritxell Masó, ha explicat que 53 catalans han sol·licitat el dret a l'eutanàsia des del desplegament de la llei a Espanya al juny, i que 28 peticions s'han aprovat i 24 ja s'han realitzat.

Ho ha dit en una roda de premsa aquest dijous al costat de la directora general d'Ordenació i Regulació Sanitària, Azucena Carranzo, que ha concretat que 23 dels sol·licitants tenien malalties neurodegeneratives, 14 oncològiques, quatre una malaltia pendent de saber i 12 estaven afectats per altres patologies.

Del total de sol·licituds, 34 s'han fet a través de l'atenció primària i 19 a través d'hospitals i, segons Carranzo, la mitjana de temps de la resolució de les peticions ha estat de 41 dies: "Totes s'han fet concorde al termini que indica la llei", ha reivindicat.

A més a més, Catalunya ha registrat dos casos que s'han revocat, és a dir, durant el procés el pacient ha desestimat rebre l'eutanàsia, i se n'han denegat tres més perquè no complien els requisits que recull la llei.

Ha destacat que es "garanteix l'equitat territorial" del dret i ha exposat les xifres per províncies: a Barcelona s'han sol·licitat 39 peticions i resolt 18; a Tarragona se n'han demanat tres i acomplert dues; a Girona se n'han tramitat 11 i dut a terme quatre; i a Lleida cap.

REQUISITS

Carranzo ha recordat que per sol·licitar aquest dret cal tenir la nacionalitat espanyola, residència legal o un certificat d'empadronament superior als 12 mesos, a més de ser major d'edat i estar en "capacitat" de sol·licitar-lo.

A més a més, tan sols s'adreça a persones afectades per "una malaltia greu i incurable, amb patiment insofrible; o un patiment greu, crònic i que impossibiliti amb patiment insuportable", que estigui certificat per personal facultatiu responsable.

Els sol·licitants han de tenir informació de les alternatives existents per escrit a més de prestar consentiment informat prèviament; i la prestació es pot concedir on prefereixi el pacient, tant en un centre de salut com al seu domicili.

"DOBLE PROTECCIÓ"

Masó ha reivindicat que l'executiu català ja va posar en funcionament la "doble protecció" del dret a l'eutanàsia amb la creació de la Comissió de Garantia i Avaluació de Catalunya i el registre de professionals sanitaris objectors de consciència.

Sobre el nombre de professionals que consten en el registre, Carranzo ha precisat que hi ha 77 metges, 12 treballadors d'infermeria i un farmacèutic, un 0,1% del total sanitaris catalans: "És proporcional a la població i al nombre de col·legiats", ha sostingut.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2022 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés