Publicat 27/11/2021 10:30

Tot Espanya menys Extremadura, C-LM i Múrcia tindran risc per neu, pluja, vent o fort onatge aquest dissabte

Archivo - Arxivo - Un camió circula per una autovia nevada a Burgos, Castella i Lleó (Espanya), a 8 de mar de 2021. La neu ha sorprs als burgalesos aquest dilluns des de primera hora del matí, a pesar que no hi havia avís en les previsions meteorológi
Tomás Alonso - Europa Press - Archivo

MADRID, 27 nov. (EUROPA PRESS) -

Catorze de les disset comunitats autnomes tindran aquest dissabte risc (avís groc) o risc important (avís taronja) per neu, pluja, vent o fort onatge, segons ha avisat l'Agncia Estatal de Meteorologia (AEMET) que espera que la borrasca Arwen accentu el temporal que afecta la meitat nord de la Península.

En concret, l'avís taronja per nevades que poden acumular entre 5 i 37 centímetres de gruix de neu al llarg del dia a partir de 600 metres d'alada són Osca, 20 centímetres (cm); Burgos, de 5 a 35 cm; León, 37 cm; Palncia, 33 cm; Zaragoza, 5 cm; Astúries, 25 cm; Cantbria, Navarra i la Rioja, 20 cm.

També tindran avís groc per nevades algunes zones d'aquestes províncies juntament amb Lleida, Lugo, Orense, laba, Biscaia, Guipúcoa, Sria, vila, Segvia, Zamora i Madrid.

A més, Astúries, Cantbria, Biscaia, Guipúscoa i Navarra tindran risc per pluges que podran acumular fins a 40 litres per metre quadrat en 12 hores, com totes les illes de Canries, on podran acumular de 40 a 60 litres per metre quadrat. En el cas de Tenerife, la Palma i la Gomera, el risc ser important (taronja) ats que la predicció apunta que poden caure fins a 30 litres per metre quadrat en una sola hora.

El vent, per la seva banda, posar en avís de risc Osca, Zaragoza, Tarragona, Castelló, on bufaran ratxes mximes de 70 a 80 quilmetres per hora.

Quant als fenmens costaners, tindran avís taronja per mar de 5 a 6 metres el litoral de Guipúscoa, Biscaia, Cantbria, Astúries, Lugo i la Corunya i, intervals de vent amb fora 8 del nord-oest, Tarragona. També tindran mala mar, per amb avís groc les costes de Girona, Almeria, Granada, Pontevedra, Mallorca, Menorca, Eivissa, Formentera, Melilla i Pontevedra.

El temps advers deixar precipitacions localment fortes o persistents a l'rea Cantbrica i, durant la matinada a les illes Canries orientals. Aquest dissabte nevar en cotes baixes de la meitat nord peninsular i bufaran intervals de vent fort al litoral de Galícia, Cantbric, vall de l'Ebre, l'Empord, zones muntanyenques, les Balears i les Canries.

En concret, els cels estaran ennuvolats o coberts amb precipitacions al nord de Galícia, Cantbric, alt Ebre i Pirineus occidental. En general a l'rea cantbrica aquestes precipitacions podran ser localment fortes o persistents que, a l'rea cantbrica podrien ser localment fortes o persistents i amb tempestes ocasionals.

També, tot i que més febles, les precipitacions afectaran la resta de Galícia, altipl Nord, sistemes Central i Ibric, i resta dels Pirineus i es podrien estendre de manera més feble i allada a altres zones de la Península, excepte a Extremadura, bona part d'Andalusia i als litorals est i sud-est peninsular, on el cel estar poc ennuvolat.

A les Balears, Melilla i Canries tindran intervals de núvols amb probabilitat d'alguns ruixats, que podrien ser localment forts de matinada a lesCanries orientals. Seran en forma de neu a zones de la meitat nord i del sud-est, a muntanya i també en algunes zones planes, sense descartar el litoral Cantbric i les Balears.

La cota de neu se situar al nord i al centre de la Península entre 900 a 1.200 metres i baixar a 500 a 700 i fins i tot entre 300 a 600 en algunes zones del nord-est; al sud-est estar en 1.000 a 1.400 metres i baixar a 600 o 1.000 metres i a les Balears baixar fins a 700 o 800 metres. D'altra banda, s'esperen boires i bancs de boira en rees muntanyenques de la meitat nord-oest peninsular.

Les temperatures diürnes no experimentaran grans canvis, les mínimes baixaran a la meitat nord i s'esperen gelades a tots els sistemes muntanyencs i erms de la meitat nord i del sud-est. Les més intenses es registraran als Pirineus.

Finalment, el vent de l'oest i del nord-oest bufar a la Península i a les Balears i s'esperen intervals de fort al litoral de Galícia, Cantbric, vall de l'Ebre, Empord i les Balears, així com a zones muntanyenques. A les Canries, s'esperen vents del nord-est amb intervals de fort.
www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2023 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés