Torra reconeix que hi ha "molts espais de millora" en el progrés social malgrat el creixement econòmic

Publicat 25/9/2019 13:26:09CET
El president Quim Torra intervé en el ple del Parlament de Catalunya
David Zorrakino/Europa Press - Archivo

Alerta que, en els propers mesos, les tensions entre els EUA i la Xina i el Brexit poden afectar l'economia

BARCELONA, 25 set. (EUROPA PRESS) -

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha afirmat aquest dimecres que, tot i que veu a Catalunya un creixement econòmic consolidat i recuperat després de la crisi, "continuen havent-hi molts espais de millora" com el benestar i el progrés social, perquè hi ha taxes que demostren que el desenvolupament econòmic no arriba a totes les llars.

En la seva intervenció durant el Debat de Política General al Parlament, ha expressat que en aquesta legislatura vol treballar per obtenir una "societat inclusiva en què tothom pugui progressar segons els seus anhels", i ha marcat entre els seus objectius la igualtat i l'equitat social, amb mecanismes com l'RGC i la lluita contra la segregació escolar.

En l'àmbit dels serveis socials, ha dit que en els propers mesos aprovaran la llei de concertació social, que millorarà la feina de les entitats, i que avançaran cap a un model d'atenció que redueixi la institucionalització i promogui l'autonomia i les decisions personals en el nou pla de serveis socials 2020-2024.

Ha explicat que treballen en un decret del codi d'accessibilitat que ja ha passat el tràmit de consulta pública i que garantirà l'accessibilitat de les persones discapacitades a tots els àmbits, incloent l'urbanisme, i que pren com a model el de les Nacions Unides.

LLISTES D'ESPERA

En l'àmbit de la salut, ha dit que continuaran posant les bases per garantir que el sistema sanitari català continuï sent "universal, públic i de qualitat" d'aquí a 20 anys, a més de desplegar la Llei d'universalització de l'assistència sanitària.

Catalunya "ha millorat en els darrers anys" en llistes d'espera, perquè l'any 2015 el 80% dels pacients s'operaven dins del termini garantit, una xifra que ha augmentat al 94% l'any 2019, i ha dit que en aquesta legislatura treballaran amb el nou decret de llistes d'espera que garantirà un temps de 180 dies per a reconstruccions de mama, còlon i bufeta després d'un càncer.

Ha assenyalat l'habitatge com una de les línies prioritàries de la seva acció de Govern, i ha afirmat que han "treballat sense treva" per garantir l'accés a l'habitatge, i que treballaran per augmentar el lloguer social fins al 5%, fer ús del dret de tempteig i retracte per ampliar aquest parc públic, i reduir l'augment del preu del lloguer.

També ha esmentat la cultura com una "eina de cohesió, com un dret universal i fonamental" i ha considerat l'educació un àmbit clau per al futur de Catalunya, per la qual cosa milloraran les plantilles de docents, les estabilitzaran i en reduiran la interinitat.

"PAÍS REACTIVAT"

Torra ha vist Catalunya com un "país reactivat" que ha recuperat les institucions que diu que es van veure afectades després de l'aplicació del 155, i dinamitzat econòmicament, i ha repassat dades de millores econòmiques en els darrers anys, com que preveu que es mantingui el 2% de creixement de l'economia a finals d'any i al 2020.

Ha considerat que a més de la pujada del PIB, l'any 2018 es va recuperar el nivell previ a la crisi i es manté en augment aquest 2019: "No és un discurs triomfalista, però sí amb dades", encara que ha reconegut que hauran d'estar atents a les xifres dels propers mesos perquè veu possibles afectacions per tensions entre els Estats Units i la Xina i del Brexit.