Publicat 17/6/2019 18:57:38 +02:00CET

Torra: el Govern fa tot el possible davant el "moment d'especial gravetat" dels CET

Torra: el Govern fa tot el possible davant el "moment d'especial gravetat" dels CET
EUROPA PRESS

BARCELONA, 17 juny (EUROPA PRESS) -

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha assegurat aquest dilluns que el Govern fa tot el possible per revertir de la manera més immediata el "moment d'especial gravetat" que viuen els centres especials de treball (CET) a Catalunya.

En el seu discurs en la presentació del 'Llibre blanc de la discapacitat a Catalunya' en una jornada en el Cosmocaixa de Barcelona --un volum impulsat per l'Associació Empresarial d'Economia Social Dincat (AESS Dincat) i Iese--, ha subratllat que coneix i comparteix les "angoixes" dels CET i que correspon a les administracions a trobar solucions, per la qual cosa compten amb el compromís del Govern per a això.

Torra ho ha assegurat després que el president d'AESS Dincat, Manel Palou, hagi alertat que la situació dels CET és "greu", que l'associació té converses obertes amb la Generalitat -agraint la implicació del president del Govern amb el col·lectiu-- i la necessitat d'un nou model, sobre el qual el 'Llibre blanc' estableix unes bases.

Torra ha coincidit amb el sector en què la pujada del salari mínim interprofessional (SMI) provoca "angoixa" en les entitats, perquè necessiten recursos per part de les administracions per no posar en risc la seva sostenibilitat ni empleabilitat.

El president de la Generalitat ha demanat a l'Estat que a l'hora d'encarar el que suposa per a les entitats l'increment del SMI tingui en compte el teixit associatiu que compon els CET catalans.

Torra ha afirmat que la Generalitat ha donat "prioritat" a aquesta problemàtica, però que està a l'espera de veure com aborda l'Estat la cobertura de l'augment del SMI, i ha recordat que la Generalitat treballa en un Pla Nacional per a les persones amb discapacitat.

"És necessari que tots aquests centres continuïn la seva activitat", ha dit Torra, i ha recordat que a Catalunya n'existeixen uns 200 que donen feina a unes 15.000 persones, i ha considerat que un futur model ha d'adaptar-se als nous temps, i per tant ha de ser flexible i plural.

AESS Dincat i Iese han presentat aquest dilluns un 'Llibre blanc' en el qual proposen un nou model dels CET i dels serveis d'integració laboral de les persones amb discapacitat, que aposta per la formació dual adaptada, una bonificació més gran del SMI i una flexibilitat més gran en els itineraris, entre altres aspectes.