Publicat 28/02/2014 13:21

El TNC reivindica Serafí Pitarra amb tallers, conferències i espectacles

Presentación de las actividades reivindicativas de Serafí Pitarra
EUROPA PRESS

BARCELONA, 28 febr. (EUROPA PRESS) -

El Teatre Nacional de Catalunya (TNC) reivindicarà la figura de Serafí Pitarra --àlter ego de Frederic Soler-- amb un programa d'activitats com tallers, conferències i espectacles, de manera que posarà de relleu la seva importància en la normalització escènica del català.

Segons ha explicat en roda de premsa aquest divendres el director artístic del centre, Xavier Albertí, "sense ell, el camí de la normalització no hauria estat el que ha estat", i ha recordat que el teatre català li deu molt.

Aquesta sèrie d'activitats que ja havia prefigurat a la presentació de la present temporada, arrencarà amb la conferència al seu càrrec 'Fills de Wifredo el pelut (això vol dir catalans)' dimarts que ve a la Sala Tallers.

Aquest espai també acollirà la producció d'Egos Teatre 'L'esquella de la torratxa', mentre que el vestíbul del TNC albergarà l'exposició 'Pitarra 1864-1866' --feta amb la col·laboració de la Institució de les Lletres Catalanes (ILC)--, que després itinerarà per biblioteques i altres punts de la geografia catalana.

La reivindicació de la seva figura passarà també per l'organització de la ruta literària 'Pitarra: de l'Hospital als Jardins' pels carrers que van presenciar el seu desenvolupament artístic, així com la programació a la Sala Tallers de la seva obra 'El Cantador', a càrrec de la Jove Companyia del TNC.

Toni Soler oferirà a la Sala Tallers la conferència 'De Pitarra a Polònia: com riem els catalans' en una anàlisi del sentit de l'humor "idiosincràtic" català, lloc on Jordi Prat dirigirà la peça 'Liceistes i encreuats', que mostrarà el xoc de les dues faccions teatrals de l'època.

En aquest mateix espai, Jordi Oriol dirigirà 'Safari Pitarra' en un escenari futurista en què Catalunya ha decidit el seu futur, a més de la mostra de teatre amateur que contindrà alguna "lectura contemporània", ha dit.

Un col·loqui amb la directora de la ILC, Laura Borràs, i un curs d'estiu a la Universitat de Barcelona (UB) dirigit a professors culminaran la celebració, així com la publicació de 'Singlots poètics' a càrrec d'Arola Editors.

"NO ÉS UN DELIRI PERSONAL"

Albertí ha explicat que "no és un deliri personal" aquesta reivindicació, sinó que és una necessitat de Catalunya, perquè aquest divendres fa 150 anys i tres dies que es va estrenar al teatre Odeón de Barcelona 'L'esquella de la torratxa', que va portar un canvi substancial en el consum de teatre en català.

"No hem sabut col·locar una figura clau com ell", ha lamentat Albertí, que ha apuntat que Soler va establir un punt sense retorn, després del qual el català va passar a ser la llengua hegemònica sobre els escenaris.

Segons la seva anàlisi, la societat catalana estava en aquella època desatesa de ritus d'identificació col·lectiva, i quan algú se'ls hi va oferir "es van tirar de cap", obrint llavors una porta extraordinària.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés