Publicat 12/10/2019 12:58:17 +02:00CET

El thriller social 'El Hoyo' guanya al 52 Festival de Sitges el premi a Millor Pel·lícula

Lectura del palmarès amb M.Garcia, À.Sala, A.Jones, M.J.Markey i N.Bishop
EUROPA PRESS

La brasilera 'Bacurau' aconsegueix tres premis a un palmarès molt repartit

SITGES (BARCELONA), 12 oct. (EUROPA PRESS) -

El thriller social 'El Hoyo', del bilbaí Galder Gaztelu-Urrutia, ha guanyat aquest dissabte el 52 Sitges Film Festival - Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Catalunya el Premi a Millor Pel·lícula --la primera vegada que ho fa una pel·lícula espanyola--, així com el de Millors Efectes Especials --Iñaki Madariaga-- i el Citizen Kane a Director Revelació, ha anunciat en roda de premsa el director del festival, Àngel Sala.

Sala ha precisat que és la primera vegada que una producció espanyola guanya aquest reconeixement en solitari, i que el 1994 ho va fer 'Justino, un assassí de la tercera edat', de Santiago Aguilar Alvear; i ha destacat que és la primera vegada que ho aconsegueix una producció amb participació catalana.

La distopia del film basc-català, amb la interpretació d'Ivan Massagué, Antonia San Juan i Zorion Eguileor, reflexiona entorn de la solidaritat i falta d'empatia, i proposa un edifici tancat on viuen dues persones per nivell, amb un nombre desconegut de nivells i pel buit dels quals transita diàriament una plataforma descendent amb menjar: de la consideració dels primers dependrà la supervivència dels últims.

Des del jurat, Nancy Bishop ha destacat que 'El Hoyo' cobreix tots els aspectes de les manques humanes, i que la producció és bona també en efectes especials i interpretació: "És única i destacable".

Des del jurat també, Mary Jo Markey ha dit que no sabia que era la primera en guanyar aquest premi, encara que això no li ha influït a l'hora de decidir, i ha considerat que "crea un món i un entorn inimaginables, i examina la conducta humana amb una llum especial", en moments difícils, a més de destacar les ramificacions polítiques i socials de la trama.

Alan Jones ha enaltit que totes les pel·lícules que considera atractives reflecteixen el món i el moment actuals: "Això justifica la nostra elecció", en una pel·lícula que el jurat considera la més original dels últims temps, amb els elements del gènere i ingredients polítics.

El Premi a Millor Director ha estat per Kleber Mendonça Filho & Juliano Dornelles per 'Bacurau', que ha guanyat també el Premi del Jurat Carnet Jove i el Premi de la Crítica José Luis Guarner; el Premi a Millor Interpretació Masculina ha recaigut en Milers Robins per 'Daniel Isn't Real' --en el paper d'esquizofrènic--, mentre que el Premi a Millor Interpretació Femenina ha estat per a la britànica Imogen Poots per la seva interpretació a 'Vivarium' --amb el paper de jove mestra i esposa a la recerca d'una llar--.

ALTRES PREMIS DE LA SECCIÓ OFICIAL

El Premi a Millor Guió ha recaigut en Mirrah Foulkes per la pel·lícula 'Judy & Punch'; la Millor Fotografia ha estat per Manu Dacosse per 'Adoration', que també ha guanyat el Premi Especial del Jurat; la Millor Música ha estat per 'Donen Levy', per 'J'ai perdu mon corps', i el Premi a Millor Curtmetratge Fantàstic ha recaigut en 'Polter', d'Álvaro Vicari.

Quant a la qualitat de les pel·lícules que han participat al festival, Bishop ha destacat la "gran selecció" de films que participaven a aquesta edició, mentre que Markey ha enaltit la gran quantitat de cintes polítiques, cosa que li ha semblat inesperat i sorprenent.

RECAPTACIÓ

La directora general del Patronat de la Fundació Privada del festival, Mónica Garcia, ha celebrat que estan a 5.000 euros d'aconseguir els 700.000 euros de recaptació.

Ha sigut una edició amb més de 65.000 entrades venudes, i considera que totes aquestes xifres són "bones notícies" comparat amb què esperava per aquesta edició.

LA MORT DE ROBERT FORSTER

Al final de la roda de premsa, Sala ha lamentat al final la mort de l'actor californià Robert Forster divendres passat, i ha recordat que menjaven cada any junts a Los Angeles: "Era una persona extraordinària. Avui passem 'Camí: A Breaking Bad Movie', la seva última aparició a pantalla".

Així mateix, el matí d'aquest dissabte el festival ha portat per sorpresa al director italià Dario Argento, que estrenarà aquest diumenge a Sitges les primeres imatges de la seva nova producció, 'Belle Bimbe Addormentate': aquest ha explicat que és un dels tres projectes en què treballa actualment, i ha defensat la importància del gènere literari i cinematogràfic italià 'giallo'.