Publicat 30/04/2019 14:47

Un test genmic millora el tractament contra el cncer de mama HER2-positiu

Cncer de mama HER2
ROCHE - Archivo

BARCELONA, 30 abr. (EUROPA PRESS) -

Uns investigadors de l'Hospital Clínic-Idibaps han liderat un estudi internacional en el qual han refinat i validat un test genmic capa de distingir quin subgrup de cncer de mama HER2-positiu es podria tractar amb terpies biolgiques contra la protena HER2 sense o amb poca quimioterpia.

L'estudi, que ha publicat la revista 'The Journal of the National Cancer Institute', ha estat coordinat per Aleix Prat, cap del Servei d'Oncologia Mdica de l'Hospital Clínic i de l'equip Genmica translacional i terpies dirigides en tumors slids de l'Idibaps.

"La investigació clínica i translacional en cncer de mama ha perms la incorporació de terpies biolgiques cada vegada més personalitzades; és a dir, tractaments dirigits a eliminar les cllules tumorals que posseeixen una característica biolgica determinada, com la positivitat de la protena HER2, i no afectar la resta del cos del pacient", explica Prat.

La incorporació de tractaments dirigits contra la protena HER2 ha canviat favorablement el curs del cncer de mama HER2-positiu, que representa el 20% dels casos diagnosticats.

"Ara bé, encara que no totes les pacients es beneficien d'aquest frmac, en fora casos veiem que el benefici és extraordinari. Per tant, era necessari preguntar-se el perqu d'aquesta heterogenetat", ha observat.

En un treball previ publicat el 2017 i coordinat per Prat i el grup cooperatiu Solti, es va demostrar que un test genmic basat en 50 gens podia ajudar a identificar pacients amb cncer de mama HER2 + que responien al tractament biolgic anti-HER2 sense quimioterpia.

"En aquest estudi, en el qual van participar 151 pacients de diversos centres espanyols, vam veure, per primera vegada, que era possible subdividir la malaltia HER2-positiva en quatre subgrups i que un d'ells era altament sensible a la terpia biolgica anti-HER2", ha explicat.

I ha afegit: "Ara bé, en aquest punt érem conscients que eren dades preliminars i que la implementació d'aquest test en la prctica clínica diria requeria molta més evidncia".

En aquests últims dos anys, els investigadors han collaborat amb altres centres dels Estats Units i d'Itlia per analitzar tumors de 422 pacients amb cncer de mama HER2+ que van participar en cinc assajos clínics diferents en els quals es van avaluar terpies biolgiques anti-HER2 sense administrar quimioterpia.

D'aquests pacients, 305 eren persones amb la malaltia preco i 117 pacients amb cncer de mama avanat.

Els resultats d'aquest nou treball han confirmat la troballa del 2017 i han demostrat, per primera vegada, que el test pot predir la supervivncia de les pacients.

"A més, hem pogut refinar l'algorisme bioinformtic del test genmic per identificar millor les pacients amb tumors HER2-positius que són ultrasensibles a les terpies anti-HER2", assenyala Prat.

"Podem concloure que tenim al davant el biomarcador amb més validació clínica en cncer de mama HER2-positiu que ha existit mai", afegeix.

Els resultats de l'estudi obren noves perspectives per al tractament del cncer de mama HER2-positiu: "D'una banda, el test ens permetr seleccionar quins pacients tindran un benefici elevat en les terpies anti-HER2 i quines podran rebre menys quimioterpia de l'habitual o, fins i tot, evitar-la".

De l'altra, el test podr ajudar a identificar pacients que ja no tenen el tumor i que no requereixen tractament quirúrgic perqu ha desaparegut amb les terpies anti-HER2 , conclou Prat.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés