Publicat 4/12/2019 16:44:08 +01:00CET

Teresa Colom debuta en novel·la amb un cataclisme, la immortalitat i consciències informatitzades

L'escriptora Teresa Colom debuta en el gènere novel·lístic
EUROPA PRESS

Projecta una distòpia que ambienta "la humanitat d'esquena a la naturalesa"

BARCELONA, 4 des. (EUROPA PRESS) -

L'escriptora andorrana Teresa Colom ha debutat en el gènere novel·lístic amb 'Consciència' (Empúries), una distòpia ambientada en el futur després d'una catàstrofe ecològica que obliga la humanitat a donar l'esquena a la naturalesa i posa damunt la taula conceptes com la immortalitat i les consciències informatitzades.

L'autora i l'editor d'Empúries, Jordi Rourera, han presentat aquest dimecres la primera novel·la de Colom, un debut en la ciència ficció que planteja al lector un dubte: "A què estaria disposada a renunciar la gent per obtenir la immortalitat?"

En un futur no gaire llunyà de la novel·la s'aconsegueix la tecnologia que permet a la humanitat traspassar la ment a un sistema informàtic quan mor i la protagonista, Laura Verns, veu perillar la seva immortalitat vint anys després del seu 'decés físic'.

Amb la societat d'esquena a la naturalesa per culpa d'un cataclisme ecològic, els béns naturals són un tresor en el món de consciències i ments que planteja l'obra, segons Rourera, d'una manera "molt particular i original, poc comuna en la literatura catalana".

EL COS ÉS AL MARGE DE LA MENT

Per Colom (Seu d'Urgell, 1973), la novel·la proposa el misteriós entramat que arrela d'una consciència a la seva vida: "El cos és càduc, és al marge de la nostra ment, el suport que de vegades pot ser una presó i de vegades dona sentit a les nostres vides".

Ha insistit en aquesta idea, i ha explicat que per ella és important parlar de naturalesa perquè "no s'hi pot viure d'esquena, només som éssers humans", i ha afegit que en la seva obra els elements naturals sempre hi són presents d'una manera molt fosca.

TECNOLOGIA, OLIGOPOLI I LLIBERTAT

L'autora ha assegurat que situa la història al futur perquè al present encara no existeix la tecnologia capaç de transferir consciències humanes a sistemes informàtics, i ha comentat que aquesta ciència es troba a mans de tres empreses.

"Mitjançant una xarxa immensa de 'neurocentres', l'oligopoli de la immortalitat aprofita la urgència social que existeix per aconseguir els seus serveis i arrabassar-los gran part de la seva llibertat", ha explicat Colom.

"Les ments que viuen dins del sistema estan alliberades de la cotidianitat, però el sistema vigila el seu producte i les ments han d'aprendre a comunicar-s'hi d'esquena", ha afegit.

TRADUÏDA A TRES LLENGÜES

Colom va debutar en la literatura a través de la poesia, amb els poemaris 'Com mesos de juny', 'La temperatura d'uns llavis', 'Elegies del final conegut', 'On tot és vidre' i 'La meva mare és preguntava per la mort'.

El 2015, va canviar la poesia pel gènere del relat amb 'La senyoreta Keaton i altres bèsties', que s'ha traduït al castellà, s'està traduint al francès i també es traduirà al mandarí.