Actualitzat 26/02/2015 12:32

Tercera perforació de Curiosity en la vessant d'una muntanya en Mart

Perforación de Curiosity
Foto: NASA

MADRID, 26 Feb. (EUROPA PRESS) -

   El rover Curiosity de la NASA va utilitzar el seu trepant el dimarts 24 de febrer per recollir una mostra de pols de l'interior d'una roca anomenada 'Telegraph Peak'. L'objectiu es troba en la part superior de 'Pahrump Hills', un aflorament de la missió ha estat investigant durant cinc mesos.

   La campanya de Pahrump Hills ha perforat anteriorment en altres dos llocs. L'aflorament és una exposició de llit de roca que forma la capa basal de la Muntanya Sharp. Curiosity examina capes d'aquesta muntanya, que es creu representen un registre de com els ambients humits antics en Mart van evolucionar cap a ambients més secs.

   L'equip del rover planeja portar-li lluny de Pahrump Hills en els pròxims dies, sortint a través d'un estret vall anomenat 'Artist's Drive', que conduirà el vehicle al llarg d'una ruta planificada estratègicament més alt en la capa basal de la Muntanya Sharp, informa la NASA.

   'Telegraph Peak' ha estat seleccionat després que l'equip prengués en consideració el conjunt de mesuraments físics i químics adquirits al llarg de la campanya. En particular, els mesuraments de la química del lloc, utilitzant l'espectròmetre de partícules alfa de raigs X (APXS) en el braç del rover, van portar a la seva selecció abans de la sortida de Pahrump Hills.

   En comparació de la química de les roques i sòls que Curiositat va avaluar abans d'arribar a Muntanya Sharp, les roques de Pahrump Hills estan relativament enriquides en silici en proporció a les quantitats d'alumini i magnesi. L'últim lloc de perforació presenta aquesta característica amb més força que els dos anteriors.

   "Quan es fa un gràfic les relacions de sílice a magnesi i sílice a l'alumini, el 'Telegraph Peak' està cap al final de la sèrie que hem vist", ha dit Doug Ming, investigador del Centre Espacial Johnson. "És el que es pot esperar si s'ha produït alguna classe de lixiviació àcida. Volem veure quins minerals són presents on trobem aquesta química."




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés