Publicat 28/04/2015 12:05

El tercer sector social català perd 15.000 llocs de treball amb la crisi

Laia Grabulosa (La Confederació) Pau Vidal (Observatori del Tercer Sector)
EUROPA PRESS

BARCELONA, 28 abr. (EUROPA PRESS) -

El tercer sector social català ha perdut 15.000 llocs de treball del 2011 al 2014, passant de 100.000 treballadors a 86.645, segons revela el Baròmetre de l'Ocupació del Tercer Sector Social de Catalunya, presentat aquest dimarts per la directora de La Confederació, patronal del sector, Laia Grabulosa, i el director de l'Observatori del Tercer Sector, Pau Vidal.

Aquest sector va fer tot el possible per evitar acomiadaments des del començament de la crisi el 2007 i va arribar a posar-se com a exemple de resistència a la crisi, però el 2011 ja no va aguantar més i "es va aguditzar la pèrdua de llocs laborals", ha argumentat Grabulosa durant un acte al Museu Marítim.

Sobre l'esforç del sector per mantenir l'ocupació, l'informe assenyala que el 47% de les entitats que van respondre al qüestionari van haver de fer reestructuracions, i el 20% d'elles van reduir sous, un 19% va aplicar ajustos de la jornada laboral i el 17% va acomiadar personal.

La mostra del baròmetre es basa en l'actuació de 232 entitats entrevistades a finals del 2014 i que corresponen a un sector divers: la majoria d'entitats es dediquen a l'atenció de la discapacitat psíquica i a l'acció social amb nens i joves.

El baròmetre constata que el 92% de les entitats tenen menys de 250 persones contractades, el que confirma que es tracta de pimes, en la línia de les característiques del teixit empresarial català.

El 47% de les empreses socials preguntades tenen contractades persones amb discapacitat, el que fa que el tercer sector social tripliqui la taxa de contractació a persones de diversitat funcional respecte a la resta de mercat laboral.

El perfil de les persones contractades respon al d'una dona de 25 a 36 anys amb contracte indefinit i a temps parcial amb una formació universitària superior a la mitjana de l'economia, ha remarcat Vidal.

MÉS JORNADES LABORALS REDUÏDES

Una altra de les tendències confirmades pel sector és que les jornades laborals completes han passat del 85% al 44%, mentre que les jornades laborals reduïdes han anat a l'alça, amb xifres que han passat del 15% al 56% des del 2011 al 2014.

L'objectiu de l'informe és "conèixer de manera àgil, sistemàtica i periòdica l'estat de situació i evolució de l'ocupació al sector no lucratiu de serveis socials i d'atenció a les persones", ha explicat Grabulosa.

És un instrument de referència per al coneixement de l'estat i evolució de l'ocupació del sector amb "vocació de continuïtat", ha garantit a la presentació, en què ha assistit el director d'Economia Social de la Generalitat, Xavier López.

Ha destacat la importància de fer un primer informe sobre l'ocupació al tercer sector, format per "empreses en majúscules", i ha convidat la patronal a ampliar la mostra de l'estudi perquè les seves conclusions siguin més significatives en posteriors ocasions.

El president de La Confederació, Xavier Puig, ha subratllat la necessitat de tenir dades sobre el tercer sector que siguin comparables amb la resta d'àmbits econòmics de Catalunya.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés