Publicat 29/01/2019 12:25CET

El Tercer Sector demana un "gran pacte de consens" per garantir les pensions

Presentació de l'informe sobre les pensions de la Taula del Tercer Sector.
TAULA DEL TERCER SECTOR

Proposa polítiques actives laborals, migratries i de foment de la natalitat

BARCELONA, 29 gen. (EUROPA PRESS) -

La Taula del Tercer Sector Social de Catalunya, que agrupa més de 3.000 entitats socials catalanes, ha instat els grups polítics i agents socials a assolir un "gran pacte de consens" que permeti repensar el sistema de les pensions perqu sigui viable i sostenible, ha informat en un comunicat.

Ho ha dit aquest dimarts la presidenta, Francina Alsina, en la presentació de l'estudi 'El sistema de pensions a Espanya. Les febleses d'un model que urgeix una solució duradora', i ha remarcat que aquest pacte ha de garantir un dels pilars bsics de l'estat del benestar i "assegurar la protecció i la dignitat de la gent gran, més enll dels cicles polítics".

Vila ha afirmat que la solidaritat entre les generacions té "un futur molt negre" i que el que s'ha fet fins ara són pegats, per la qual cosa ha demanat polítics i polítiques valentes que deixin de banda els interessos partidistes i electoralistes.

L'estudi assenyala que les pensions són el principal ingrés de la gent gran, i representen el 72% del total, i que a Espanya hi ha més de 9,5 milions de pensionistes, i l'import mitj d'una pensió contributiva és d'1.103 euros mensuals.

La despesa en pensions és la partida més important dels pressupostos i no deixa d'augmentar, s'ha duplicat des del 2002 fins al 2016, ats que ha passat de 66.000 milions a 135.500 milions, gairebé el 40% de la despesa pública.

Set de cada deu jubilats només viuen d'aquests diners i prcticament la meitat, el 45%, ha adms que li costa arribar a final de mes, segons un estudi de Fundació Edat & Vida i Obra Social La Caixa.

FONS DE RESERVA "SOTA MÍNIMS"

L'augment de la despesa en pensions fa que el Fons de Reserva es trobi "sota mínims", segons l'estudi, i des del 2012 s'han retirat més de 74.000 milions d'euros i actualment en queden poc més de 8.000.

Segons l'estudi, les xifres evidencien que el model de pensions espanyol est en crisi, amb dos elements que n'han accentuat la inestabilitat: la crisi econmica i l'envelliment progressiu de la població, així com que la Seguretat Social cada vegada recapta menys.

El deteriorament del mercat laboral, l'increment de l'atur, els sous baixos, les feines a temps parcial i l'augment dels contractes temporals han fet disminuir els ingressos per cotitzacions, afirma l'estudi, i en parallel ha crescut el nombre de pensionistes.

La bretxa de gnere també es perpetua durant la vellesa, perqu les dones cobren de mitjana un 34% menys de pensió que els homes, segons un informe de l'Institut BBVA, i els factors que més penalitzen la dona són la falta de la seva presncia en llocs directius i el repartiment de la conciliació.

PROPOSTES

Per tot aix, la Taula del Sector Social proposa polítiques actives d'ocupació que ofereixin oportunitats laborals de qualitat que acabin amb la precarietat i un increment dels salaris.

També reclama polítiques actives que fomentin la natalitat i que afavoreixin una conciliació més gran de la dona, així com unes polítiques migratries que asseguren la plena inclusió i inserció laboral dels nouvinguts.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés