Publicat 09/10/2019 19:03

Un ter dels alumnes catalans reconeix haver assetjat els companys, segons un estudi

Aula de Primria del Collegi d'Educació Infantil i Primria (CEIP) Joaquín Costa de Madrid.
Oscar Cañas - Europa Press - Archivo

L'expansió de les TIC provoca que el 'ciberbullying' "s'estigui expandint"

BARCELONA, 9 oct. (EUROPA PRESS) -

Un ter dels alumnes catalans (el 28%) reconeix haver assetjat els companys, mentre que el 8,8% afirma haver exercit ciberassetjament, segons un estudi de l'entitat Amalgama7, que ha enquestat 196 joves en una primera fase preliminar, recollit per Europa Press.

L'estudi afirma que el 40,9% ha patit assetjament i el 14,5%, 'cyberbullying', i en preguntar tots dos tipus de víctima, s'ha vist que el 9,8% reconeix haver tingut pensaments sucides -superior en noies, amb un 12,9% davant del 6,5% de nois-, i el 5,2% reconeix haver-se autolesionat.

També s'ha detectat que el 65,3% dels enquestats coneix les víctimes o agressors de 'bullying' i el 51,6%, de 'ciberbullying', i les xifres són superiors a la franja d'edat d'entre 16 i 17 anys respecte a les de 12-13 i 14-15.

El 40% reconeix que ser espectador d'accions d'assetjament i no intervenir "et converteix en cmplice", mentre que el 14% va reconixer haver agredit de manera física un company, la qual cosa reconeix el 25% dels nois i el 4% de les noies.

En declaracions als mitjans aquest dimecres, el director clínic de l'entitat, Jordi Royo, ha explicat: "Veiem que el 'bullying' i el 'ciberbullying' augmenten amb l'edat", i n'hi ha més que reconeixen haver agredit, presenciat o haver estat víctima a la franja de 16 a 17 respecte a les altres edats.

"Si les campanyes de prevenció fossin eficaces, ben organitzades, ben coordinades i massives, passaria al contrari, tindrien efecte" i en arribar a Batxillerat hi hauria menys assetjament, ha reflexionat.

Ha dit que aix els fa pensar que alguna cosa falla: "Potser en lloc de campanyes universals, hauríem de tenir campanyes més segmentades" i ha qüestionat si responen de la mateixa manera en un mateix missatge els alumnes d'una escola d'un barri amb més risc d'exclusió social que la d'un barri de rendes altes.

"Una altra cosa que hauríem de fer són campanyes més coordinades", i per exemple ha dit que s'han detectat que la majoria de víctimes d'assetjament ho explica al tutor, almenys tres de cada quatre, així com també reflecteix l'estudi de 'Save the Children', per hi ha un 14% que diu que ho han comentat i no ha servit de res.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés