Publicat 03/12/2015 17:44

Un terç d'adolescents catalans reben imatges sexuals de menors en el mòbil

LLEIDA, 3 des. (EUROPA PRESS) -

Un terç dels menors catalans d'entre 14 i 18 anys rep imatges de menors despullats o semi-despullats en el seu telèfon mòbil, dins d'una pràctica que es coneix com 'sexting', i que consisteix a l'enviament de fotografies o vídeos produïts pel mateix remitent o el reenviament de continguts elaborats per altres.

Aquesta és una de les conclusions de l'estudi pioner a Espanya d'un equip d'investigadores del grup d'investigació consolidat en sistema de justícia penal de la Universitat de Lleida (UdL) i coordinat per la professora de Dret penal de la UdL, Carolina Villacampa presentat en la jornada 'Delinqüència sexual contra menors: manifestacions tradicionals i contemporànies'.

Aquest anàlisi sobre victimització sexual d'adolescents per conductes 'en línia child grooming' --assetjament a menors a internet-- i 'sexting' s'emmarca en un projecte d'R+D sobre protecció jurídic-penal de la llibertat sexual dels menors, finançat pel Ministeri d'Economia i Competitivitat.

L'equip de la UdL ha realitzat enquestes a un total de 489 estudiants dels últims cursos d'ESO i de Batxillerat de cinc centres educatius de les comarques lleidatanes durant el 2015.

Els resultats revelen que la prevalença vital d'intervenció dels adolescents en conductes de 'sexting' arriba al 33,5% de mitjana, segons el treball.

"Els resultats són extrapolables al conjunt de Catalunya perquè la mostra que s'ha treballat és bastant gran per garantir un nivell de confiança dels resultats del 95%", ha explicat la professora Carolina Villacampa.

La investigació també assenyala que les conductes de recepció d'imatges són les més habituals, si bé el reenviament o la difusió, així com la seva producció estan al voltant del 8%.

Un altre dels fets que constaten els investigadors és que aquestes conductes tenen un escàs grau d'afectació en els menors implicats.

Des de l'última reforma del Codi Penal, la difusió d'aquestes imatges sense el consentiment dels protagonistes està tipificada com a delicte, amb penes que poden anar dels tres mesos a un any de presó, a més de multes econòmiques.

Pel que fa al 'grooming' o ciberassetjament sexual, orientat a obtenir favors sexuals d'un menor, l'estudi afirma que la prevalença anual a Catalunya és poc elevada, tenint en compte que se situa al 5%.

La majoria de sol·licituds provenen dels mateixos adolescents o d'adults joves, sense que es tracti de conductes que tinguin una greu afectació en qui les pateixen.

NOIES DE MÉS DE 15 ANYS

Tenen més probabilitat de patir aquest tipus de peticions les noies, de més de 15 anys, que es connecten a Internet a l'habitació i amb pares amb poca formació acadèmica.

A més de Villacampa, també han participat en l'elaboració de l'estudi Maria Jesús Gómez, Alejandra Colinas, Katherine Flórez i Helena Castells.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés