Actualitzat 17/06/2015 10:19

La teràpia del VIH perd eficàcia a l'Àfrica per noves resistències

VIH en África
Foto: FLICKR JON RAWLINSON

MADRID/BARCELONA, 17 Juny (EUROPA PRESS) -

Un estudi dut a terme per investigadors de l'Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal) i IrsiCaixa demostra la pèrdua d'eficàcia del tractament del VIH a l'Àfrica per culpa del desenvolupament de resistències contra els fàrmacs disponibles, fet que posa de manifest la necessitat de tenir teràpies alternatives i eines de monitorització per detectar com més aviat millor aquests fracassos terapèutics.

   En concret, i segons publica aquest dimecres la revista 'Journal of Antimicrobial Chemotherapy', un treball en una regió de Moçambic mostra que la teràpia antiretroviral ja no és efectiva en un de cada quatre pacients, al 89% dels casos perquè el virus s'ha tornat resistent a aquest tractament.

   Moçambic és actualment un dels països amb més prevalença de VIH en el món, ja que fins a un 11% de la població de 15 a 49 anys és portadora del virus.

   A més, l'estudi es va portar a terme en una de les regions amb més prevalença, el districte moçambiquès de Manhiça, on el 40% de la població està infectada pel virus.

   Tot i que l'accés gratuït als antiretrovirals va començar el 2004, el treball ha demostrat que fins a un 24% dels pacients presenten càrregues virals elevades, el que significa que el virus continua replicant-se tot i rebre tractament. I d'aquests, un 89% han desenvolupat resistències als fàrmacs antiretrovirals que s'utilitzen habitualment.

   Aquestes dades són preocupants, segons la investigadora d'ISGlobal María Rupérez, primera autora de l'estudi, ja que si el tractament que aquests pacients segueixen no funciona "caldria canviar a altres tractaments que són més cars i no sempre estan disponibles sobre el terreny".

   El principal problema està que els virus resistents es transmetin a la resta de la població, el que podria empitjorar la situació i comprometre el control de l'epidèmia del VIH a Àfrica.

   De fet, la prevalença de contagi de VIH resistent als tractaments antiretrovirals s'ha incrementat fa poc fins a un 5% a Sud-àfrica, Kènia i Zàmbia, obtenint el 15% a Uganda.

ELS REPTES DEL TRACTAMENT MASSIU

   Des del 2001, la distribució a gran escala d'antiretrovirals juntament amb protocols simplificats i estandarditzats ha permès tractar més de 9 milions de persones que viuen amb el VIH en països en desenvolupament, especialment a l'Àfrica subsahariana.

   Aquest increment en el nombre de persones tractades és positiu, però comporta certs reptes, segons els autors, ja que si no es realitza el seguiment adequat alguns pacients, bé per una falta d'adherència al tractament o al desenvolupament de resistències al mateix, no aconsegueixen frenar la replicació del virus.

   En mantenir càrregues virals elevades, situació anomenada "fracàs virològic", queden predisposats a una acumulació de resistències i a una ràpida progressió de la malaltia.

   Tot i que l'Organització Mundial de la Salut (OMS) recomana la monitorització virològica per detectar el fracàs a temps per canviar la línia de tractament, la realitat és que en molts centres de salut de països en desenvolupament no es fa tant per raons tècniques com econòmiques.

ANÀLISI DIARI DE LA CÀRREGA VIRAL

   A l'àrea estudiada, el canvi de tractament es basa actualment en criteris clínics i en el recompte de cèl·lules T CD4 (les cèl·lules diana del VIH), quan el necessari seria analitzar periòdicament la càrrega viral dels pacients per detectar al més aviat possible un increment de la mateixa.

   De fet, l'estudi va revelar que la metodologia actual no havia pogut detectar el 75% dels casos de fracàs del tractament estudiats.

   La solució, apunta Roger Paredes, investigador sènior de l'estudi, és facilitar també l'accés a un ampli ventall de tractaments, "l'accés assequible a nous test ràpids de monitoratge viral que permetin detectar el fracàs virològic precoç i que es podrien fer en els mateixos centres de salut, tal com recomana l'OMS.

   La distribució a gran escala de test simplificats de càrrega viral en països en desenvolupament seria un pas molt important no només per controlar la malaltia en aquests pacients, sinó també per evitar la transmissió de resistències a la resta de la població".

   "Els resultats obtinguts ressalten la importància de la col·laboració entre centres d'investigació a l'hora d'afrontar reptes tan importants com el control del VIH a Àfrica", assegura Bonaventura Clotet, director d'IrsiCaixa.

   Clotet ha demanat seguir "unint esforços entre institucions" per trobar solucions en un termini de temps més reduït per "salvar milions de vides".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés