Publicat 30/03/2015 16:56

La teràpia cel·lular amb cèl·lules de donant millora la funcionalitat en l'artrosi de genoll

Protesis rodilla
FLICKER/MIKEBAIRD

MADRID, 30 març (EUROPA PRESS) -

Investigadors espanyols han constatat que l'ús de cèl·lules mesenquimals, fins i tot de donant sa, per al tractament de l'artrosi de genoll és una alternativa vàlida, fàcil d'aplicar i igual o millor que els tractaments convencionals, que són simptomàtics i no regeneren el cartílag.

Aquesta és la principal conclusió d'una investigació, que publica aquest dilluns la revista 'Transplantation', feta per la Xarxa de Teràpia Cel·lular de l'Institut de Salut Carlos III, des de la Universitat de Valladolid, l'Hospital Clínic Universitari de Valladolid i el Centre Mèdic Teknon de Barcelona.

Segons s'ha pogut comprovar per ressonància magnètica quantitativa, la feina d'aquest tipus de cèl·lules millora el dolor i la discapacitat, a més de la qualitat del cartílag articular.

L'artrosi és la degeneració del cartílag articular, que condueix al desenvolupament de fissures i erosions i que provoca dolor i impotència funcional. El cartílag articular té una capacitat regenerativa molt limitada, per la qual cosa els tractaments habituals són simptomàtics.

Els tractaments convencionals per a aquest tipus de patologia són simptomàtics i no regeneren cartílag; la cirurgia és l'última opció en el tractament de l'artrosi.

La utilitat de la teràpia amb cèl·lules mesenquimals autòlogues (del propi pacient) per a lesions del disc intervertebral o del genoll ja va ser publicada per aquest mateix grup els anys 2011 i 2013.

Ara el grup ha constatat que la utilització, per primera vegada, de cèl·lules al·logèniques (procedents de donants sans) simplifica el procediment i el fa més accessible, tot i que caldrà comparar l'eficàcia dels dos tractaments abans de generalitzar-ne l'ús.

MILLOR AMB CÈL·LULES DEL PROPI PACIENT

Els científics participants en l'estudi van dissenyar un assaig aleatoritzat amb 30 pacients que patien artrosi de genoll crònica resistent als tractaments convencionals.

A 15 d'aquests pacients es van injectar cèl·lules mare mesenquimals al·logèniques seleccionades i cultivades a la Sala Blanca de la Universitat de Valladolid, i a 15 més es va aplicar un tractament convencional consistent en la injecció d'àcid hialurònic.

Segons han pogut observar els investigadors, l'eficàcia va ser una mica menor que l'obtinguda en l'assaig previ amb cèl·lules autòlogues (del propi pacient).

Els pacients van ser tractats, seguits i avaluats durant un any a l'Hospital Clínic Universitari de Valladolid (26 pacients) i al centre Mèdic Teknon de Barcelona (4 pacients).

Els pacients tractats amb cèl·lules no van tenir efectes secundaris i van mostrar una millora significativa del dolor i la discapacitat.

Les cèl·lules mesenquimals són cèl·lules del teixit connectiu que poden donar origen a diferents tipus cel·lulars, segreguen substàncies tròfiques que estimulen el creixement i la diferenciació d'altres cèl·lules del teixit connectiu, i tenen un potent efecte antiinflamatori i moderador de les respostes immunes.

Actualment s'estima que uns 2 milions d'espanyols pateix aquesta malaltia; alhora, el cost anual del tractament convencional és, segons l'estudi ArtRoCad, d'uns 1.500 euros per pacient.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés