Publicat 24/10/2019 17:05:23 +02:00CET

El temporal causa "petits" desperfectes a Andorra

Un operari del Comú d'Andorra la Vella (Andorra) treballa en la retirada d'un arbre arrencat pel vent en el Parc Central
EUROPA PRESS

El cabal del riu Gran Valira creix fins als 160 metres cúbics per segon

ANDORRA LA VELLA (ANDORRA), 24 oct. (EUROPA PRESS) -

El temporal que ha afectat Andorra la matinada de dimecres ha causat "petits" danys segons han explicat a Europa Press els responsables del departament de Protecció Civil, del Cos de Bombers i de l'àrea de Conservació i Explotació de Carreteres (Coex).

El més destacable, segons ha explicat el director del departament de Protecció Civil, Cristian Pons, ha estat el despreniment que ha tingut lloc a primera hora del matí a l'avinguda Fiter i Rossell de la parròquia d'Escaldes-Engordany, que ha mantingut tallada la via gairebé tot el dia.

Els tècnics del Coex han treballat fins a primera hora de la tarda per retirar la terra i el fang que ha caigut a la calçada, entre 50 i 60 tones, ha calculat el director del Coex, Jordi Garcia, que ha explicat que s'ha esfondrat un talús d'uns quatre metres d'altura i d'entre 15 i 20 metres de longitud.

Més enllà d'aquest despreniment, el Coex ha repassat tota la xarxa viària de carreteres i ha fet intervencions per alguna roca, branques caigudes i per netejar els drenatges que estaven saturats per fulles i causaven la inundació d'alguns trams de carretera; però no hi ha hagut "cap incidència gran".

Per la seva banda, els bombers han dut a terme una vintena de sortides relacionades amb la tempesta per actuar en retirades d'arbres en calçades, algun rètol i alguna bastida afectas pel vent, petites inundacions i, en definitiva, actuacions "no gaire complicades", ha expressat l'oficial de guàrdia, Jaume Sánchez.

L'actuació més rellevant ha estat la caiguda d'un llamp en una torre elèctrica a la parròquia de Sant Julià de Lòria, que ha fet saltar espurnes i ha obligat a tallar temporalment una part del servei elèctric.

ACTUACIONS PREVENTIVES

Les altres actuacions, com ha explicat el director del departament de Protecció Civil, Cristian Pons, han estat de caràcter preventiu i de seguiment dels cabals dels rius, als quals estaven molt atents per la possibilitat que es desbordessin.

Finalment, "no s'han desbordat en cap punt del territori", encara que s'havien tancat els passejos del costat del riu tant a Canillo com a Sant Julià de Lòria de manera preventiva.

Pons ha destacat que s'han registrat "petites incidències més relacionades amb el vent que amb l'aigua", per les quals els operaris dels diferents comuns --ajuntaments-- han tingut aquest dimecres bastanta feina a retirar branques i arbres caiguts.

135 QUILÒMETRES PER HORA

L'episodi de temporal ha deixat fins a 135 litres per metre quadrat i vents de 135 quilòmetres per hora, segons ha informat el ministre portaveu, Èric Jover, en la seva compareixença per explicar els acords que ha pres el Consell de Ministres.

Jover també ha explicat que el cabal del riu Gran Valira ha crescut i es calculen uns 160 metres cúbics per segon, quan en època de desglaç és d'uns 50 metres cúbics per segon.

El ministre ha exposat que s'ha reforçat, amb el consell dels experts, el dispositiu de vigilància de la zona de la Portalada, on a l'agost es va produir un despreniment que va obligar a tancar la carretera al trànsit i que va causar importants danys en un centre comercial de davant.

Les intenses pluges han produït un moviment més accelerat del talús, segons ha explicat Jover, encara que "no hi ha cap risc immediat associat"; de totes maneres, el dispositiu de vigilància es mantindrà mentre ho aconsellin els tècnics.