Publicat 2/9/2020 15:46:15 +02:00CET

El Temporada Alta aposta per la creació local per protegir el teixit artístic català

L'espectacle 'Prostitució' de Carmen Machi, Nathalie Poza i Carolina Yuste, es podrà veure en el Temporada Alta d'aquest any.
TEMPORADA ALTA - Archivo

Els teatres tindran un aforament màxim del 50% per evitar imprevists

GIRONA, 2 set. (EUROPA PRESS) -

El 29è Festival Temporada Alta (Girona) apostarà per la creació catalana, amb 52 propostes d'un total de 69 espectacles presencials amb l'objectiu de protegir el teixit artístic, en una edició marcada pel coronavirus que se celebrarà del 7 d'octubre al 8 de desembre.

En roda de premsa, el director del festival, Salvador Sunyer, ha explicat aquest dimecres que es va plantejar suspendre el certamen --"com ha fet Broadway"-- però finalment es va descartar per poder estar al costat dels artistes catalans en aquests moments difícils.

"Tenim un 30% menys de pressupost. I què?", ha afirmat Sunyer, que ha volgut evitar el to victimista per remarcar que el seu objectiu és parlar de propostes creatives per plantejar un festival reconeixible.

Sunyer ha afirmat que un dels objectius del Temporada Alta serà donar feina "al màxim d'artistes possible" en les actuals circumstàncies i que, per això, totes les feines seran remunerades.

El pressupost passarà d'uns 3 a poc més de 2 milions d'euros i la retallada es deurà al descens de la recaptació a les taquilles i la pèrdua de patrocinadors --privats o institucionals--, que suposen uns 400.000 euros.

L'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, ha agraït a Sunyer l'"elegància" de no recriminar la retallada del 10% del seu consistori, i ho ha justificat per la reducció general d'ingressos i no per la priorització d'altres partides.

PROGRAMACIÓ

El dramaturg català Julio Manrique serà l'encarregat d'inaugurar el festival amb l'estrena de 'Bouvetoya (la necessitat d'una illa)', una producció del Temporarada Alta, escrita entre Cristina Genebat, Ivan Benet, Sergi Pompermayer i el mateix Manrique, que explica la història d'un lloc remot i fràgil on s'ha de preservar el coneixement i la cultura, i que es podrà veure en 'streaming'.

Entre els artistes catalans també destaquen noms como Àlex Rigola, Lluïsa Cunillé, Lurdes Barba o Joan Arqué i companyies com José y sus hermanas, Mos Maiorum, Les Impuxibles i CaboSanRoque.

Del total de 69 espectacles, que comptaran amb 137 funcions, hi haurà 21 estrenes absolutes, cinc estrenes a Espanya i 11 a Catalunya.

Entre la programació internacional, que suposarà 10 propostes d'11 països, destaquen el retorn al Temporada Alta de Guy Cassiers, Romeo Castellucci, amb noves propostes, i el debut a Espanya de la parella artística Silke Huysmans i Hannes Dereere amb la seva 'Pleasant Island', una proposta de teatre documental.

També destaca l'aportació de propostes artístiques de la resta d'Espanya, amb el debut en el Temporada Alta del Centre Dramàtic Nacional, i amb produccions d'Andalusia, Madrid, Balears, País Basc i Navarra.

MENYS AFORAMENT DEL PERMÈS

El festival tan sols vendrà un nombre d'entrades equivalent al 50% de l'aforament, menys del 75% que permet la normativa, per evitar haver d'improvisar i fer canvis d'última hora.

"La situació canvia cada 15 dies. No volem patir amb limitacions d'última hora", ha afirmat Sunyer, que ha donat per descomptat que alguns espectacles s'hauran de suspendre i ha garantit que, en aquest cas, es retornarà l'import complet de les entrades.

Sunyer ha volgut separar molt bé els espectacles que es faran de manera presencial dels que es faran a distància, però ha destacat que si se sumen els dos formats, el certamen s'acostarà a les 100 representacions i superarà el màxim de la seva història, en paraules del director.

La programació a distància, que aglutinarà la majoria d'artistes estrangers, es presentarà a final de setembre i es preveu que tinguin un cost per poder-ne gaudir i conscienciar l'espectador sobre la importància de pagar per la cultura.

Contador