Publicat 09/02/2015 13:37

El telescopi Hubble capta un cúmul de galàxies 'Smiley', que somriu

El cúmulo de galaxias que sonríe
NASA/ESA

MADRID, 9 Feb (EUROPA PRESS)

Aquesta imatge del telescopi espacial Hubble de la NASA/ESA mostra en el seu centre el cúmul de galàxies SDSS J1038 + 4849, que sembla estar somrient, a l'estil del famós 'Smiley'.

Poden distingir-se formes que representen dos ulls de color taronja i el botó blanc del nas. En el cas d'aquesta 'cara feliç', els dos ulls són galàxies molt brillants i les línies enganyoses del somriure són realment arcs causats per un efecte conegut com a lents gravitacionals forts.

EINSTEIN HO EXPLICA

Els cúmuls de galàxies són les estructures més massives de l'Univers i exerceixen una poderosa atracció gravitatòria que deforma l'espai-temps al voltant d'elles i actuen com lents còsmiques que poden magnificar, distorsionar i doblar la llum darrere d'ells. Aquest fenomen, que és crucial per a molts dels descobriments de Hubble, es pot explicar per la teoria de la relativitat general d'Einstein.

En aquest cas especial de lent gravitacional, un anell - conegut com un anell d'Einstein - es produeix a partir d'aquesta curvatura de la llum, una conseqüència de l'alineació exacta i simètrica de la font, el lent i l'observador i el que resulta en l'estructura en forma d'anell.

Hubble ha proporcionat als astrònoms les eines per sondejar aquestes galàxies massives i modelar els seus efectes de lent, el que ens permet asomarnos més lluny a l'Univers aviat que mai, informa l'ESA.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés