Publicat 07/11/2014 15:21

El Teatre Lliure retrata els anhels i fracassos d'un barri de la mà de Carme Portaceli

Escena de 'Krum', con Pere Arquillué como protagonista
ROS RIBAS / TEATRE LLIURE

BARCELONA, 7 nov. (EUROPA PRESS) -

El Teatre Lliure de Gràcia acollirà 'Krum', del dramaturg i poeta israelià Hanoch Levin, un retrat de la condició humana situat en un barri sota que, dirigit per Carmen Portaceli, podrà veure's entre el 13 de novembre i el 7 de desembre.

L'actor Pere Arquillué dóna vida a 'Krum' (que en hebreu significa 'crosta'), el protagonista d'aquesta obra coral que ja es va estrenar al Festival Grec 2014: és el primer muntatge gran d'aquest autor que s'estrena a l'estat, amb l'excepció d'algun fragment de Levin que es va representar a Madrid, ha explicat l'equip en roda de premsa aquest divendres.

L'equip ha volgut reivindicar la figura de Levin com un autor que "val la pena descobrir", ja que està considerat com el dramaturg israelià més important, i sent 'Krum' la seva opera magna, tot un clàssic contemporani, segons ha destacat el director del Teatre Lliure, Lluís Pasqual.

UN BARRI BAIX QUALSEVOL

'Krum' retrata la vida en un barri sota de Tel Aviv, però la directora ha assenyalat que podria tractar-se de qualsevol ciutat del món occidental, i en especial una de la Mediterrània, doncs la seva població comparteix amb els personatges de l'obra molts aspectes del seu caràcter, ha especificat Portaceli, com per exemple la relació del protagonista amb la seva mare --l'estereotip de la mare sobreprotectora jueva--.

El protagonista torna al seu barri natal després d'un viatge, afirmant que "no ha fet res", i es troba un entorn on tampoc ha canviat res: els últims anhels que li queden són escriure una novel·la i que una dona rica i guapa ho tregui d'aquí.

'Krum' és un retrat d'una petita societat, dels desitjos i els fracassos d'onze personatges que "somien a baix, a ras de terra" --segons la directora--, i viuen dins de les seves capacitats limitades; una obra que Levin definia com "una història amb dos casaments i dos enterraments".

UN ESCENARI MÉS PRÒXIM

L'equip ha adaptat el muntatge a l'escenari més petit i pròxim del Lliure de Gràcia, que permet "més interacció amb la primera fila" que la sala del Mercat de les Flors on van estrenar, i tenen dos actors nous, Jordi Brunet i Mónica López, que substitueixen Ferran Carvajal i Rosa Boladeras.

La posada en escena dels actors s'inspira en el codi interpretatiu que l'equip va poder observar en un viatge a Tel Aviv --on han assistit a un cicle dedicat a Levin--, en què els personatges "vomiten el que pensen", com en un Shakespeare modern, ha descrit l'actor Albert Pérez.

Tot i tenir el nom del protagonista, es tracta d'una obra molt coral, estructurada en un seguit d'escenes que poden semblar, en alguns moments, "un flashback, un flashforward o la imaginació", amb un missatge positiu tot i la negativitat de la trama --un to positiu que té la versió hebrea i que la traductora Roser Lluch i el director Sergi Belbel han volgut mantenir a l'adaptar-la al català.

"Levin pot semblar 'naïf' o ratllant l'absurd, però crea un contrast molt potent: barreja un humor de farsa amb el cop de puny que suposa l'ambient en què viuen els personatges", ha relatat Aqruillué.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés