Publicat 25/01/2019 15:53

El TC desestima un recurs del Defensor del Poble sobre el programa universitari Serra Húnter

Seu del Tribunal Constitucional
EUROPA PRESS - Archivo

BARCELONA, 25 gen. (EUROPA PRESS) -

El Tribunal Constitucional (TC) ha desestimat el recurs d'inconstitucionalitat que ha presentat el Defensor del Poble contra una disposició addicional dels pressupostos catalans del 2017 sobre el programa de contractació de professorat universtari Serra Húnter en considerar que atemptava contra l'autonomia universitria.

Fonts de la Secretaria d'Universitats i Recerca de la Generalitat han mostrat aquest divendres a Europa Press la seva "satisfacció" amb la desestimació del recurs del Defensor del Poble.

La disposició sobre el Serra Húnter, segons recull la sentncia publicada aquest divendres en el Butlletí Oficial de l'Estat (BOE), assenyalava que la reposició d'efectius per al 2017 havia de fer-se "majoritriament" en el marc d'aquest pla, i que l'autorització de les convocatries correspon al departament competent a petició de les universitats i no afectés el compliment dels objectius d'estabilitat ni el límit percentual de la taxa de reposició.

El Defensor del Poble va interposar un recurs en considerar que la disposició recorreguda afectava el principi de seguretat jurídica i el contingut previst per a la llei de pressupostos, que tenen la funció de cenyir el seu contingut, que és la previsió d'ingressos i habilitació de despeses, o guardar-hi una relació directa.

En la sentncia, consultada per Europa Press, diu que, si bé, la imposició normativa "suposa una limitació a la llibertat de les universitats de configurar les seves plantilles i seleccionar el seu personal", considera constitucionalment legítima certa restricció legislativa a l'autonomia universitria que pot basar-se en les exigncies del servei públic d'educació superior.

Ha sostingut que l'autonomia universitria exigeix que el procés de contractació correspongui a les universitats, no impedeix "eventuals limitacions" que, sense afectar el principi, puguin preveure's en la legislació autonmica en atenció a la satisfacció de les aspiracions de qualitat del servei públic d'ensenyament universitari.

El TC ha remarcat que la previsió continguda en la disposició és constitucional sempre que no excedeixi el límit contemplat en la Llei Orgnica d'Universitats (LOU) i no és "desproporcionada", perqu afecta només la taxa de reposició d'efectius.

El tribunal també ha estimat que es manifesta compatible amb el dret a l'autonomia de les universitats, perqu no exclou altres mtodes de contractació i troba empara en els objectius generals de la política educativa basats en el foment de l'excellncia.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés