Publicat 25/10/2017 18:42

El TC deixa en suspens la llei d'emergència habitacional de Catalunya

Tribunal Constitucional
EUROPA PRESS

També admet el recurs del Govern espanyol contra la Llei catalana de voluntats digitals

MADRID, 25 oct. (EUROPA PRESS) -

El Ple del Tribunal Constitucional (TC) ha admès a tràmit el recurs d'inconstitucionalitat presentat pel Govern espanyol contra la llei catalana de mesures de protecció del dret a l'habitatge de les persones que es troben en risc d'exclusió residencial, coneguda popularment com la llei d'emergència habitacional. La vigència de la norma, aprovada pel Parlament el passat mes de desembre, queda en suspens durant com a mínim cinc mesos.

En la providència donada a conèixer aquest dimecres, el tribunal acorda donar trasllat de la demanda al Congrés dels Diputats i al Senat, així com al Govern català i al Parlament, que disposaran de quinze dies per personar-se en el procés i formular les al·legacions que considerin convenients.

La suspensió de la llei és conseqüència automàtica de la invocació per part del Govern espanyol en el seu recurs de l'article 161.2 de la Constitució. Aquest precepte estableix que el Govern espanyol podrà impugnar davant el Tribunal Constitucional les disposicions i resolucions adoptades pels òrgans de les Comunitats Autònomes i que l'admissió a tràmit d'aquestes resolucions produirà la suspensió de la disposició o resolució recorreguda si bé el TC haurà de ratificar-la o aixecar-la en un termini no superior a cinc mesos".

La norma es va tramitar de forma exprés --en menys de sis mesos-- i es va elaborar expressament per sortejar la suspensió que va dictar el Tribunal Constitucional contra una part de la llei catalana 24/2015 sobre el mateix tema. El seu objectiu és el de protegir persones en situació d'exclusió residencial com a conseqüència del sobreendeutamnet i crea la Comissió d'habitatge i assistència per a situacions d'emergència per coordinar a les administracions sobre aquest tema.

Així, la norma preveu mecanismes de mediació; expropiar temporalment habitatges buits i ajudar econòmicament els afectats o reallotjar-los, i en la seva redacció han participat des de la Generalitat, fins al Parlament, les entitats municipalistes i ajuntaments com el de Barcelona.

ÚS D'HABITATGES BUITS

La nova llei permetia utilitzar de forma temporal l'habitatges buits d'entitats financeres per donar-los un ús social i es farà a partir d'un sistema d'expropiació temporal de l'ús de l'habitatge. Igualment preveia un sistema perquè les entitats bancàries i grans propietaris puguin oferir un lloguer social a les famílies vulnerables que estiguin a punt de ser desnonades, la qual cosa hauria de servir per evitar desnonaments i per no poder tirar a ningú si no se li ofereix un lloguer social.

JxSí rebutjava aquest punt, ja que considerava que generava dubtes jurídic, per la qual cosa finalment s'ha optat per incloure una disposició final en la llei aprovada on s'estableix que el Govern de la Generalitat impulsarà una norma integral sobre el lloguer abusiu en un termini de nou mesos.

LLEI DE VOLUNTATS

D'altra banda, el Ple del Tribunal Constitucional (TC) ha admès a tràmit un recurs d'inconstitucionalitat promogut per la Presidència del Govern espanyol contra la llei catalana de voluntats digitals i de modificació dels Llibres Segon i Quart del Codi Civil de Catalunya, que queden igualment en suspens per un temps màxim de cinc mesos.

Així com en el cas anterior, la pretensió del Govern espanyol es remitent al Congrés dels Diputats i al Senat, així com al Govern català i al Parlament, que disposaran igualment de quinze dies per personar-se en el procés i formular les al·legacions que considerin convenients. En aquest cas s'aplica també la suspensió de la vigència i aplicació dels preceptes impugnats.

El passat mes de juny el TC ja va deixar en suspens de forma cautelar tres preceptes de la llei de creació del llibre sisè del Codi Civil de Catalunya --relatiu a les obligacions i els contractes-- i de modificació dels cinc llibres anteriors.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés