Publicat 26/06/2020 14:46CET

La Taula de Ciutadania i Immigració del Govern demana a l'Estat regularitzar els estrangers

Un home consulta el seu mòbil en el seu llit a l'interior de les instal·lacions de l'alberg de Fira Barcelona, habilitat per la crisi de la pandèmia del coronavirus per 225 persones sense sostre. A Barcelona, Catalunya (Espanya), a 28 de maig de 2020.
David Zorrakino - Europa Press

BARCELONA, 26 juny (EUROPA PRESS) -

La Taula de Ciutadania i Immigració, que depèn de la Generalitat de Catalunya i està formada per entitats sense ànim de lucre i sindicats, ha demanat aquest divendres a l'Estat que s'iniciï un "procés de regularització administrativa" per als immigrants.

En una declaració que ja ha rebut més de cent adhesions d'entitats i particulars, la Taula ha plantejat la regularització dels estrangers com una solució "realista i valenta" que aporta beneficis al conjunt de la ciutadania, ha informat en un comunicat la Conselleria de Treball, Assumptes Socials i Famílies.

El text, que compta amb el suport del Govern, planteja la necessitat d'equiparar els drets de totes les persones que viuen a Catalunya i, especialment, els d'aquelles que estan en disposició de treballar i contribuir fiscalment, però que actualment no poden fer-ho a causa de "traves burocràtiques".

A la declaració s'argumenta que la crisi sanitària del coronavirus comportarà una crisi social i econòmica profunda i que, per tant, és important donar sortida a "aquells perfils que poden incorporar-se al mercat laboral" aconseguint el permís de treball que emet el Govern de l'Estat.

PETICIÓ Al GOVERN CENTRAL

Entre les peticions al Govern central, destaquen les de permetre que els estrangers amb experiència en treballs de cures puguin obtenir autorització de residència i treball; o que es concedeixi un permís de treball de manera automàtica a tots els joves majors de 18 anys que hagin immigrat sols i estiguin sota la tutela de l'administració.

També s'exigeix que s'accelerin els tràmits per al reconeixement de les titulacions adquirides a l'estranger --especialment les dels àmbits de l'assistència social i sanitària-- i que, durant un any després de la finalització de l'estat d'alarma, es redueixi el termini d'estada que es requereix per accedir a l'arrelament social i al treball.

El text reclama també que s'agiliti la tramitació i resolució de les sol·licituds de nacionalitat "parades des de fa massa temps", que es flexibilitzin els requisits per renovar les autoritzacions i que s'incentivi i fomenti la contractació de persones en situació de vulnerabilitat per part de les empreses, entre altres peticions.

COMPETÈNCIA LOCAL I AUTONÒMICA

La proposta de la Taula està dirigida especialment a l'Estat, que és qui té la competència per regularitzar els treballadors immigrants a Espanya, però també a les administracions locals i a la mateixa Generalitat.

Es demana al Govern català, per exemple, que impulsi un programa per incentivar la contractació d'immigrants i que posi en funcionament un "pla de xoc" que inclogui, entre altres coses, mesures de suport als processos de regularització en l'àmbit de les seves competències.

Als ajuntaments, d'altra banda, se'ls demana que vetllin per que els padrons reflecteixin "la població real" i habilitin l'empadronament sense domicili fix per a totes aquelles persones en situació d'infrahabitatge o relloguer.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2020 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés