Actualitzat 31/05/2014 11:42

La tarifació social s'estén en les guarderies públiques catalanes per la crisi i les retallades

Gairebé una desena de municipis ja aplica aquest nou sistema

BARCELONA, 31 maig (EUROPA PRESS) -

La tarifació social, que estableix preus en funció de la renda i unitat familiar, s'està estenent en les guarderies públiques dels municipis catalans per l'impacte de la crisi i per les retallades de l'aportació pública en aquest concepte, segons han explicat diverses fonts municipals a Europa Press.

Aquest sistema, que varia segons el municipi i busca garantir el dret de qualsevol nen a accedir a aquest servei escolar bàsic, s'ha començat a aplicar a Terrassa --curs 2005-06-- i Sabadell (Barcelona) --curs 2012-13--, i s'ha estès a poblacions com Cerdanyola del Vallès, Rubí, Castelldefels, Sant Feliu de Llobregat i Esplugues de Llobregat en aquest curs.

El Prat de Llobregat ho posarà en marxa a partir d'aquest setembre després d'analitzar les experiències d'altres poblacions, segons ha explicat a Europa Press la regidora d'Educació, Pilar Eslava, qui ha afegit que la mesura persegueix "aplicar criteris d'equitat perquè tot nen tingui les mateixes condicions independentment de la capacitat econòmica", ja que van observar que molts quedaven exclosos pel preu.

Han impulsat aquesta mesura per a "no perjudicar a les famílies", després que la Conselleria d'Ensenyament hagi anunciat que no pagarà aquest any l'aportació anual de 875 euros per alumne del curs 2012-13 --el 2010-11 era de 1.800 euros--, escudant-se que ho assumirien les diputacions provincials, si bé en el cas d'aquest municipi només els han comunicat que pagaran el 50% d'aquest cost.

En aquest municipi, la tarifa de les guarderies ha passat de ser homogènia per a tots els alumnes amb 155 euros, a tenir quatre trams que van dels 56 euros, al llindar més baix, als 160, en el més alt, de manera que l'Ajuntament augmentarà el pressupost previst per poder pagar la diferència.

"Estem passant per una situació molt difícil i hem de trobar una altra mirada. Són famílies normalitzades i no cròniques dels serveis socials", ha destacat, i ha precisat que són pares en situació d'atur que carreguen amb la hipoteca o el lloguer.

BONS RESULTATS

La regidora delegada d'Educació de Sant Feliu de Llobregat, Mireia Aldana, ha dit a Europa Press que uns cinc municipis de la comarca s'han interessat pel seu model, el qual ha permès que el 61% de les famílies paguin per sota dels 160 euros, el màxim establert abans d'aplicar la tarifació.

Sant Feliu ha determinat set trams --32 euros; 60 euros; 89 euros; 118 euros; 147 euros; 176 euros i 195 euros--: "Amb la tarifació social ens hem adaptat a la necessitat i la realitat de la família i hem constatat que el preu era una barrera", ha expressat Aldana, qui veu molt important l'escolarització de 0-3 anys perquè els alumnes tinguin una bona base a l'arribar a Infantil i primària.

Des de Rubí, la cap del servei d'Educació, Adriana Cavero, ha sostingut que van impulsar aquest sistema per la crisi, ja que al municipi hi ha un índex elevat d'atur: "Les guarderies públiques són un servei no obligatori però cal per conciliar la vida laboral i familiar, i ens permet la igualtat d'oportunitats i la cohesió social".

Ha explicat que, després de la retallada de la Generalitat, no volien repercutir a les famílies perquè poguessin trobar treball, pel que van optar per la tarifació, que és el sistema que menys grava a les famílies i, a més, "col·loca a cadascun en la seva situació".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés