Publicat 29/6/2020 19:29:15 +02:00CET

Suspesa pel Covid-19 només una sessió de negociacions entre Andorra i la UE

El secretari d'Estat d'Assumptes Europeus, Landry Riba, presenta l'exposició sobre els 30 anys de relacions entre Andorra i la UE.
S.F.G.A / JAVILADOT

   El Principat celebra el 30 aniversari de l'acord comercial amb la UE

   ANDORRA LA VELLA (ANDORRA), 29 juny (EUROPA PRESS) -

   Només una sessió de negociació de l'Acord d'Associació entre Andorra i la Unió Europea (UE), que s'havia de celebrar al març, ha estat suspesa a causa del coronavirus, ha informat el Govern andorrà en un comunicat de premsa aquest dilluns.

   "La resta del calendari de negociació s'ha mantingut com a previst", ha informat en un comunicat aquest dilluns l'Executiu, que recorda que es preveu la celebració d'una sessió entre el 13 i el 15 d'octubre i una altra al desembre.

   A més, durant la pandèmia de Covid-19 els intercanvis amb la UE han estat "fluïts i regulars", ha declarat el secretari d'Estat d'Assumptes Europeus, Landry Riba.

   Riba ha manifestat que el futur acord reforçarà la posició d'Andorra front la UE amb un "marc institucional més ampli", que complementarà l'Acord comercial signat el 1990.

EXPOSICIÓ PELS 30 ANYS

   Andorra celebra aquest 2020 amb diferents activitats el 30 aniversari de relacions amb la Unió Europea, que es van iniciar amb la signatura de l'Acord comercial el 28 de juny del 1990.

   Aquest dilluns s'ha presentat una exposició en la qual es mostren alguns dels moments més assenyalats de les tres dècades i l'evolució en paral·lel de la UE i d'Andorra, que es podrà visitar a l'edifici administratiu del Govern fins a juny de 2021.

   L'Executiu també treballa en la producció d'un documental que comptarà amb entrevistes "als actors que han tingut un paper més destacat en aquest camí europeu".

   En la inauguració, Riba ha assenyalat la importància de l'Acord comercial del 1990, amb el qual Andorra va tenir "per primera vegada un rol d'actor internacional de ple dret i d'interlocutor davant les institucions europees".

   El secretari d'Estat d'Assumptes Europeus també ha valorat que va ser un acord important per a la UE, el primer acord duaner amb un tercer Estat.

   Després de trenta anys, el Principat "segueix alineat en el camí de l'aproximació progressiva al fet europeu, avançant amb cautela, però amb determinació per aconseguir un Acord d'associació ambiciós", ha declarat Riba.