Publicat 8/4/2019 12:37:39CET

Surt a la llum el primer catàleg raonat de l'escultura de Salvador Dalí

EUROPA PRESS

BARCELONA, 8 Abr. (EUROPA PRESS) -

El primer catàleg raonat de l'obra escultòrica de Salvador Dalí ha sortit a la llum aquest dilluns en línia, en el marc d'un treball que comprèn un primer període del 1931 al 1936 i que anirà creixent per trams en un procés gradual que ha permès trobar diverses obres inèdites, de les quals es té coneixement per fotografies de l'època.

Ho han anunciat la directora dels Museus Dalí, Montse Aguer, i la coordinadora del projecte general, Laura Bartolomé, en la presentació del projecte a la Pedrera, fruit de l'admiració del geni empordanès per Antoni Gaudí, ha destacat el president de la Fundació Gala-Salvador Dalí, Jordi Mercader.

Un dels casos més paradigmàtics del catàleg, accessible en quatre idiomes i que reuneix 34 peces, és el del 'Bust de dona retrospectiu', perquè va ser modificat per l'artista unes quatre vegades.

Ara, han pogut documentar el procés de creació d'aquesta escultura, que es troba al MoMA, i el catàleg l'aborda de manera diferenciada en tractar-se de peces escultòriques efímeres, ha explicat la coordinadora del Centre d'Estudis Dalinians, Clara Silvestre.

Del conjunt de les 34 obres, sis es donen per desaparegudes perquè hi ha constància que eren efímeres, una està sota possessió de la fundació --la titulada 'Babaouo', a la Torre dels Enigmes del Museu Dalí--, i la meitat es troben en parador desconegut, ha destacat Bartolomé.

BRASSAÏ I DALÍ

El fotògraf Brassaï i Dalí van treballar junts en la creació de diverses escultures aleatòries, han destacat els impulsors d'aquest treball, que no s'aventuren a calcular el nombre d'escultures que podran ser incloses finalment en el catàleg.

De cada obra escultòrica es dona constància de la data, la descripció, la procedència, les observacions, exposicions en les quals ha participat, la bibliografia, i les obres i els continguts relacionats complementaris que fan al·lusió directa a l'obra seleccionada.

Bartolomé ha subratllat que el catàleg suposa una primera aproximació a catalogar i identificar les obres escultòriques de Dalí, que inclou només l'obra escultòrica original de l'artista i obres úniques concebudes com l'únic exemplar, sense tenir en compte les edicions múltiples.

Des del 2015, van intensificar la investigació i van començar a treballar en aquest catàleg amb una primera selecció i inventari de totes aquelles obres susceptibles de ser atribuïdes a Dalí; un cop documentades i identificades, es van posar en contacte amb els propietaris i van anar concertant diverses visites per veure les obres, la qual cosa els ha portat a Chicago, el MoMA, el Reina Sofia i el Centre Pompidou.

El treball s'ha fet seguint el mateix sistema que el catàleg de pintures perquè permet un treball continuat, i adaptat a les llums aportades per la investigació amb una "estructura gràfica i de navegació que permet mostrar la complexitat de manera senzilla i intuïtiva sense perdre rigor", ha subratllat Bartolomé.

PROTEGIR L'OBRA DE DALÍ

El president ha celebrat que és una iniciativa molt important especialment en un geni que ha estat molt afectat per la producció d'obra no original, i ha subratllat el treball de la fundació per defensar l'obra de l'artista: "Protegir l'obra de Dalí és una de les primeres funcions".

"Estem parlant de l'obra ingent feta per un sol un home, més motivada per l'originalitat i la creativitat que per l'ordre, nosaltres hem de posar ordre a tot això", ha expressat Mercader, que ha parlat d'un acord amb el CSIC i altres centres per investigar obres de l'artista.

L'actualitat més visitada a Aldia.cat

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2019 Europa Press. Està expressament prohibida la redistribució i la redifusió de tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense previ i exprés consentiment.