Publicat 8/4/2019 12:37:39 +02:00CET

Surt a la llum el primer catleg raonat de l'escultura de Salvador Dalí

Surt a la llum el primer catleg raonat de l'escultura de Salvador Dalí
EUROPA PRESS

BARCELONA, 8 abr. (EUROPA PRESS) -

El primer catleg raonat de l'obra escultrica de Salvador Dalí ha sortit a la llum aquest dilluns en línia, en el marc d'un treball que comprn un primer període del 1931 al 1936 i que anir creixent per trams en un procés gradual que ha perms trobar diverses obres indites, de les quals es té coneixement per fotografies de l'poca.

Ho han anunciat la directora dels Museus Dalí, Montse Aguer, i la coordinadora del projecte general, Laura Bartolomé, en la presentació del projecte a la Pedrera, fruit de l'admiració del geni empordans per Antoni Gaudí, ha destacat el president de la Fundació Gala-Salvador Dalí, Jordi Mercader.

Un dels casos més paradigmtics del catleg, accessible en quatre idiomes i que reuneix 34 peces, és el del 'Bust de dona retrospectiu', perqu va ser modificat per l'artista unes quatre vegades.

Ara, han pogut documentar el procés de creació d'aquesta escultura, que es troba al MoMA, i el catleg l'aborda de manera diferenciada en tractar-se de peces escultriques efímeres, ha explicat la coordinadora del Centre d'Estudis Dalinians, Clara Silvestre.

Del conjunt de les 34 obres, sis es donen per desaparegudes perqu hi ha constncia que eren efímeres, una est sota possessió de la fundació --la titulada 'Babaouo', a la Torre dels Enigmes del Museu Dalí--, i la meitat es troben en parador desconegut, ha destacat Bartolomé.

BRASSA I DALÍ

El fotgraf Brassa i Dalí van treballar junts en la creació de diverses escultures aleatries, han destacat els impulsors d'aquest treball, que no s'aventuren a calcular el nombre d'escultures que podran ser incloses finalment en el catleg.

De cada obra escultrica es dona constncia de la data, la descripció, la procedncia, les observacions, exposicions en les quals ha participat, la bibliografia, i les obres i els continguts relacionats complementaris que fan allusió directa a l'obra seleccionada.

Bartolomé ha subratllat que el catleg suposa una primera aproximació a catalogar i identificar les obres escultriques de Dalí, que inclou només l'obra escultrica original de l'artista i obres úniques concebudes com l'únic exemplar, sense tenir en compte les edicions múltiples.

Des del 2015, van intensificar la investigació i van comenar a treballar en aquest catleg amb una primera selecció i inventari de totes aquelles obres susceptibles de ser atribudes a Dalí; un cop documentades i identificades, es van posar en contacte amb els propietaris i van anar concertant diverses visites per veure les obres, la qual cosa els ha portat a Chicago, el MoMA, el Reina Sofia i el Centre Pompidou.

El treball s'ha fet seguint el mateix sistema que el catleg de pintures perqu permet un treball continuat, i adaptat a les llums aportades per la investigació amb una "estructura grfica i de navegació que permet mostrar la complexitat de manera senzilla i intutiva sense perdre rigor", ha subratllat Bartolomé.

PROTEGIR L'OBRA DE DALÍ

El president ha celebrat que és una iniciativa molt important especialment en un geni que ha estat molt afectat per la producció d'obra no original, i ha subratllat el treball de la fundació per defensar l'obra de l'artista: "Protegir l'obra de Dalí és una de les primeres funcions".

"Estem parlant de l'obra ingent feta per un sol un home, més motivada per l'originalitat i la creativitat que per l'ordre, nosaltres hem de posar ordre a tot aix", ha expressat Mercader, que ha parlat d'un acord amb el CSIC i altres centres per investigar obres de l'artista.

el més llegit

 1. 1

  Tarragona intensificarà les sancions per no complir les mesures de prevenció del Covid-19

 2. 2

  Tres detinguts en una operació antijihadista a Badalona (Barcelona)

 3. 3

  Alba Vergés no descarta confinar a casa als veïns del Segrià (Lleida)

 4. 4

  AMP.- Coronavirus.- L'alcalde de Lleida recolza la decisió de confinar el Segrià

 5. 5

  Glovo ultima un acord per incloure tots els mercats de proveïments d'Espanya a la seva plataforma

La actualidad más visitada en EuropaPress logo: La actualidad más vista