Actualitzat 21/08/2014 14:03

El Suprem rebutja la suspensió cautelar de la Lomce aquest curs que demanen Catalunya i Andalusia

Manifestantes en Lleida contra la Lomce y la Lec.
Foto: EUROPA PRESS

MADRID, 21 Ago. (EUROPA PRESS)

La Secció Quarta de la Sala del Contenciós Administratiu del Tribunal Suprem ha rebutjat la suspensió cautelar de la Llei Orgànica per a la Millora de la Qualitat Educativa (Lomce) el pròxim curs 2014-2015, tal com van sol·licitar en tres recursos la Junta d'Andalusia i la Generalitat de Catalunya, que hauran d'assumir les despeses del procés.

   En concret, Andalusia demanava la paralització del Reial decret que regula el currículum bàsic d'Educació primària, que comença a implantar-se el setembre en els cursos imparells --1r, 3r i 5è--, així com el que es refereix a la Formació Professional Bàsica (FP Bàsica), que substitueix els Programes de Qualificació Professional Inicial (PCPI), mentre que Catalunya sol·licitava la suspensió cautelar d'aquest segon decret.

   Segons la resolució, que recull Europa Press, i que ha avançat aquest dijous el diari 'El País', la Junta andalusa al·legava contra la norma que desenvolupa el currículum de primària l'"escàs marge" de temps entre la seva aprovació i la pretesa posada en marxa, que, segons el parer d'aquesta administració, fa "inviable" la planificació del curs escolar.

   A més, el Govern andalús alertava de la possible "vulneració" de l'article 27 de la Constitució Espanyola, sobre el dret de lliure elecció de centre, i de l'article 84 de la Llei Orgànica d'Educació, a l'indicar que "l'oferta educativa no ha pogut ser coneguda pels pares".

   L'Alt Tribunal argumenta en contra de la suspensió cautelar que ha estat el mateix legislador el que de manera "contundent" ha assenyalat el calendari a seguir en la implantació de les modificacions en primària, tot i que "la urgència dels temps" puguin ocasionar "problemes" a l'administració demandant.

   També assenyala que la suspensió d'aquest decret suposa el retard d'un any del calendari d'aplicació de la llei, el que, segons la seva opinió, implica "una pertorbació de l'interès general de superior entitat al generat per les dificultats" per assumir els canvis per part de la Junta d'Andalusia.

   Pel que fa al Reial decret sobre Formació Professional, el Govern andalús assenyalava en el seu recurs dels "gravíssims danys" que, segons la seva opinió, provocaria l'aplicació d'aquest nou cicle formatiu que substitueix als Programes de Qualificació Professional Inicial (PCPI) aquest curs 2014-2015.

   Per a l'executiu andalús, aquests "danys" es concreten en la impossibilitat que 10.000 alumnes cursin aquests programes d'FP, uns 500 docents hagin de ser reubicats o acomiadats, 500 centres més requereixin nous equipaments, les editorials pateixin pèrdues pels canvis de materials, o que les dues primeres promocions d'FP Bàsica no obtinguin el títol d'ESO fins al curs 2017-2018.

   La Secció quarta de la Sala contenciosa Administrativa argumenta de manera gairebé idèntica la seva negativa a la suspensió cautelar d'aquest nou cicle formatiu dues resolucions dirigides tant a la Junta d'Andalusia com la Generalitat de Catalunya.

   Així, assenyala que Lomce és "literalment idèntica" al Reial decret impugnat, de manera que si accedeix a suspendre cautelarment aquest últim, hauria de no aplicar-se una norma amb rang de llei, cosa que "queda fora de la potestat d'aquesta sala".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés