Actualitzat 18/03/2019 20:22 CET

El Suprem inadmet el recurs contra el decret de la Junta que va prohibir la mort del Toro de la Vega


PEDRO ARMESTRE

VALLADOLID, 18 Mar. (EUROPA PRESS)

El Tribunal Suprem ha inadmès a tràmit el recurs de cassació interposat per l'Ajuntament de Tordesillas (Valladolid) contra la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Castella i Lleó que va donar la raó a la Junta en la seva decisió de no autoritzar el tradicional festeig taurí Torneig del Toro de la Vega.

La providència de la sala contenciosa administrativa del Suprem fa que la sentència dictada a l'abril del 2018 per la seva homòloga del TSJCyL, amb seu a Valladolid, sigui ferma, segons informen a Europa Press fonts de l'Alt Tribunal de Castella i Lleó.

L'abril del 2018, el Tribunal Superior de Justícia de Castella i Lleó va rebutjar l'apel·lació que l'Ajuntament de Tordesillas va interposar contra una sentència del Jutjat del Contenciós-Administratiu número 4 de Valladolid, que va rebutjar el recurs de la institució local tordesillana contra el Decret de la Junta de Castella i Lleó que va prohibir el 2016 la celebració del Toro de la Vega amb l'assassinat de l'animal.

L'objectiu de l'Ajuntament de Tordesillas ja va ser rebutjada anteriorment pel Tribunal Constitucional el desembre del 2016-- desestimava el recurs de l'Ajuntament en entendre que la norma autonòmica no vulnerava competències municipals--i posteriorment pel Jutjat del Contenciós-Administratiu, resolucions desestimatòries a les quals l'abril del 2018 s'hi va sumar la de la sala contenciosa administrativa del TJSCyL, amb seu a Valladolid, que va ratificar la conformitat a dret de la prohibició de celebrar el torneig i que s'assassinés l'animal publicament.

El mes de maig del 2016 la Junta de Castella i Lleó va aprovar el Decret Llei que prohibia assassinar els caps de bestiar en presència del públic en els espectacles taurins populars i tradicionals a Castella i Lleó, la qual cosa suposava la impossibilitat de celebrar, de la mateixa manera com es feia en edicions anteriors, el Torneig del Toro de la Vega, en la localitat de Tordesillas (Valladolid).

No obstant això, l'Ajuntament de Tordesillas va sol·licitar amb posterioritat, davant la Junta de Castella i Lleó, autorització per a la celebració del Torneig del Toro de la Vega en el mateix any 2016, tal com ho havia fet en anys anteriors.

Per part de la Junta de Castella i Lleó se li va denegar l'autorització el juny del 2016, en considerar que no era possible, perquè estava vigent el Decret Llei que impedia en aquesta Comunitat la celebració d'espectacles taurins populars i tradicionals en què es matés els caps de bestiar en presència del públic.

En resposta a aquesta negativa, l'Ajuntament de Tordesillas va acudir davant el Tribunal Constitucional, el tribunal del Contenciós Administratiu i en última instància al TSJCyL, els quals tots han fallat en contra de la institució recurrent.

La negativa de la Junta a l'autorització de la mort de l'animal en aquest festeig taurí va motivar que l'edició del 2016 arribés fins i tot a canviar la denominació per Toro de la Peña. Els anys 2017 i 2018 es va tornar a celebrar, sense la mort de l'animal, amb la denominació tradicional de Toro de la Vega.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés