Publicat 10/6/2019 12:20:04 +02:00CET

El superordinador Marenostrum 5 es llançarà a la conquesta de processadors i xips 'made in Europe'

El Marenostrum 5 es llançarà a la conquesta de processadors i xips europeus
EUROPA PRESS

Generalitat, Govern, Comissió Europea i UPC ressalten els fruits del lideratge i el consens

BARCELONA, 10 juny (EUROPA PRESS) -

El futur superordinador Marenostrum 5 del Barcelona Supercomputing Center - Centre Nacional de Supercomputació (BSC) es llançarà a la conquesta de processadors i xips 'made in Europe' perquè les màquines de 2025 el puguin incorporar, ha anunciat aquest dilluns en roda de premsa el director, Mateo Valero, després de triar-se el centre per albergar tecnologia pre-exaescala dins de la iniciativa EuroHCP.

L'acte també ha reunit els consellers d'empresa i Coneixement de la Generalitat, Àngels Chacón, i de Polítiques Digitals i Administració Pública, Jordi Puigneró; el director de Xarxes de Comunicació, Contingut i Tecnologies de la Comissió Europea (CE), Roberto Viola; la secretària d'Estat d'Universitats i Recerca, Ángeles María Heras; i el rector de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), Francesc Torres.

El director de Xarxes de Comunicació de la CE, Roberto Viola, ha subratllat que el supercomputador barceloní, que rebrà una inversió de 100 milions d'euros, juga en la 'lliga' dels majors supercomputadors del món: "El que anunciem avui ara és el més gran del món".

"Sempre parlem d'EUA i la Xina" en l'àmbit de la supercomputació, ha evidenciat Viola, i ha celebrat que, amb aquesta inversió i amb un treball en xarxa, Europa se situa a l'avantguarda en aquest mapa científic relacionat amb la intel·ligència artificial.

La peculiaritat del Marenostrum 5 és la seva capacitat de desenvolupar tecnologies a través d'una plataforma experimental amb la qual va presentar la seva candidatura i que ara ha estat aprovada.

El Marenostrum 5 entrarà en funcionament l'1 de gener de 2021 en un nou edifici, després que s'hagi quedat petita la Capella Torre Girona de la UPC, on està i seguirà el Marenostrum4.

"INDEPENDÈNCIA TECNOLÒGICA"

Aconseguir xips i processadors europeus aportarà "independència tecnològica i major competivitat", ha subratllat Valero, que ha destacat la fortalesa de l'actual supercomputador en llenguatges de programació, intel·ligència artificial i medicina personalitzada.

"Si no som bons en intel·ligència artificial, aquí està la guerra. L'actual situació ens està fent esclaus sense que hi hagi guerra", ha destacat el director del BSC, acompanyat de la secretària d'Estat Ángeles María Heras, que s'ha sumat a la petició d'aconseguir una Europa forta en tecnologia.

XIPS 5G I CONFLICTES ENTRE PAÏSOS

"Els cotxes del futur necessitaran xips molt potents 5G. I què passa si vénen d'un país en conflicte amb un altre?", s'ha preguntat Valero després de l'anunci del veto d'EUA a Huawei, i ha urgit actuar davant els ràpids canvis geopolítics al món.

"Si no tenim una Europa forta, entre els Estats Units i la Xina és complicat", ha subratllat Heras sobre el nou supercomputador heterogeni adaptat a nous requeriments dels usuaris de superordinadors i amb èmfasi especial en la intel·ligència artificial.

TEIXIT EMPRESARIAL

Sobre la creació de tecnologia europea pròpia, Valero ha destacat que el Marenostrum 5 aspira a crear, no només 'maquinari' --cosa que ha afirmat que poden fer--, sinó també 'programari', aplicacions i xips amb els quals subratlla que serà necessari crear un teixit empresarial, que veu com una gran oportunitat.

Amb el nou superordenador, treballaran amb una tecnologia de cinc nanos, la qual cosa representa el final de la llei de Moore: "No podrem anar més enllà", ha destacat el científic, recolzat pel rector de la UPC, Francesc Torres, que s'ha mostrat orgullós i ha celebrat aquest lideratge.

"Avui és un gran dia per a la ciència. De vegades se'n parla poc, de vegades se'n parla més", ha remarcat el director del BSC, que ha insistit en la necessitat d'impulsar la xarxa espanyola de supercomputació, en sumar amb totes les eines per fer-ho possible, ha dit avalat per Heras.

A PER EL MARENOSTRUM 6

"Som el Messi de la supercomputació", ha ressaltat Valero, feliç de la col·laboració institucional que representa el BSC, una cosa que també ha ressaltat la consellera Àngels Chacón.

"Si això és una catedral, vostè n'és el cardenal", ha bromejat Chacón assenyalant Valero, que ha rebut les seves paraules amb una rialla, i la secretària d'Estat d'Investigació ha conclòs l'acte amb una aposta pel Marenostrum 6.