Suggereixen que el dibuix de Picasso desaparegut del Cau Ferrat es va perdre entre el 1933 i 1942

Publicat 30/4/2019 16:58:50CET
Suggereixen que el dibuix de Picasso desaparegut del Cau Ferrat es va perdre entre 1933 i 1942
TRES BALLARINES DE CAN-CAN

BARCELONA, 30 abr. (EUROPA PRESS) -

L'historiador Eduard Vallès, conservador del Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC), ha aportat nova informació sobre la desaparició d'un dibuix de Pablo Ruiz Picasso --'Tres ballarines de can-can'-- del fons de Cau Ferrat a Sitges (Barcelona) poc després de la mort de Santiago Rusiñol, suggerint que a l'obra se li va perdre la pista entre el 1933 i 1942.

En un comunicat, el museu, ha detallat que amb motiu d'aquesta nova conclusió, el Consorci del Patrimoni de Sitges ha notificat oficialment l'antiga desaparició a la Unitat de Patrimoni Cultural dels Mossos d'Esquadra per evitar una possible comercialització.

La col·lecció personal de Rusiñol tenia originàriament sis obres de Picasso i actualment només cinc pengen al Cau Ferrat, perquè un d'ells va desaparèixer del fons entre el 1933 i 1942.

La investigació de Vallès ha determinat que 'Tres ballarines de can-can' apareix en una fotografia recentment catalogada per l'Arxiu fotogràfic del Consorci del Patrimoni de Sitges, i que constata definitivament la presència d'aquest dibuix al Cau Ferrat, juntament amb altres cinc obres més de Picasso.

Aquesta fotografia s'hauria fet a partir del juny de 1932, data en la qual la Junta de Museus es va fer càrrec de la gestió del Cau Ferrat; es pot situar en aquest moment gràcies al detall de les etiquetes de les peces.

Una segona fotografia, que s'hauria fet una vegada acabada la museografía, amb motiu de l'obertura del Cau Ferrat com a museu públic el 1933, també confirma la presència de 'Tres ballarines de can-can'.

En canvi, el catàleg de la Junta de Museus del 1942 ja no relata la presència d'aquest dibuix, la qual cosa fa indicar que l'obra hauria desaparegut en aquest lapse de temps; a part, la tesi de Vallès també suggereix que Picasso va poder veure el dibuix desaparegut en la visita que va fer a Sitges l'agost del 1933, segons la crònica recollida al diari 'La publicitat'.