Publicat 30/4/2019 16:58:50 +02:00CET

Suggereixen que el dibuix de Picasso desaparegut del Cau Ferrat es va perdre entre el 1933 i 1942

Suggereixen que el dibuix de Picasso desaparegut del Cau Ferrat es va perdre entre 1933 i 1942
TRES BALLARINES DE CAN-CAN

BARCELONA, 30 abr. (EUROPA PRESS) -

L'historiador Eduard Valls, conservador del Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC), ha aportat nova informació sobre la desaparició d'un dibuix de Pablo Ruiz Picasso --'Tres ballarines de can-can'-- del fons de Cau Ferrat a Sitges (Barcelona) poc després de la mort de Santiago Rusiñol, suggerint que a l'obra se li va perdre la pista entre el 1933 i 1942.

En un comunicat, el museu, ha detallat que amb motiu d'aquesta nova conclusió, el Consorci del Patrimoni de Sitges ha notificat oficialment l'antiga desaparició a la Unitat de Patrimoni Cultural dels Mossos d'Esquadra per evitar una possible comercialització.

La collecció personal de Rusiñol tenia originriament sis obres de Picasso i actualment només cinc pengen al Cau Ferrat, perqu un d'ells va desaparixer del fons entre el 1933 i 1942.

La investigació de Valls ha determinat que 'Tres ballarines de can-can' apareix en una fotografia recentment catalogada per l'Arxiu fotogrfic del Consorci del Patrimoni de Sitges, i que constata definitivament la presncia d'aquest dibuix al Cau Ferrat, juntament amb altres cinc obres més de Picasso.

Aquesta fotografia s'hauria fet a partir del juny de 1932, data en la qual la Junta de Museus es va fer crrec de la gestió del Cau Ferrat; es pot situar en aquest moment grcies al detall de les etiquetes de les peces.

Una segona fotografia, que s'hauria fet una vegada acabada la museografía, amb motiu de l'obertura del Cau Ferrat com a museu públic el 1933, també confirma la presncia de 'Tres ballarines de can-can'.

En canvi, el catleg de la Junta de Museus del 1942 ja no relata la presncia d'aquest dibuix, la qual cosa fa indicar que l'obra hauria desaparegut en aquest lapse de temps; a part, la tesi de Valls també suggereix que Picasso va poder veure el dibuix desaparegut en la visita que va fer a Sitges l'agost del 1933, segons la crnica recollida al diari 'La publicitat'.