Actualitzat 14/01/2014 09:33

Cau una xarxa que oferia contractes ficticis per diners amb 422 implicats a 27 províncies

MADRID, 14 (EUROPA PRESS)

La Guàrdia Civil ha desarticulat un entramat criminal que oferia contractes de treball ficticis a canvi de diners i ha posat a disposició judicial un total de 422 persones --beneficiaris dels contractes, membres de la xarxa i el seu màxim responsable-- a 27 províncies.

   Segons ha informat la Guàrdia Civil, les detencions s'han realitzat a Cadis, Huelva, Sevilla, Jaén, Màlaga, Algesires, Granada, Logronyo, València, Valladolid, Las Palmas, Vitòria, Toledo, Càceres, Múrcia, Tenerife, Alacant, Castelló, Guipúscoa, Navarra, Barcelona, Gijón, Madrid, Oviedo, Terol, Bilbao, Girona i Mallorca.

   Les persones que pagaven per l'obtenció d'aquests contractes buscaven sobretot el cobrament de subsidis d'atur, l'obtenció de permisos de residència, en el cas dels estrangers, i l'accés a beneficis penitenciaris, com ara el tercer grau.

   L'operació policial ha estat possible gràcies a la col·laboració amb la Tresoreria General de la Seguretat Social, la Inspecció de Treball i l'Agència Estatal d'Administració Tributària.

   A més, continuen les investigacions sobre altres persones nacionals i estrangeres, sobretot de nacionalitat marroquina, de manera que no es descarten més detencions.

   La Guàrdia Civil ha arrestat també 14 reclusos que actualment gaudien del tercer grau penitenciari.

   L'operació, batejada com 'Relisto', va començar quan els guàrdies civils de la Unitat Orgànica de policia Judicial de la Comandància de Cadis van tenir coneixement de l'existència d'un entramat criminal, liderat per un veí de la població de Jerez de la Frontera, que estaria creant empreses fantasma, al capdavant de les quals figuraven com a administradors únics, en la majoria dels casos, toxicòmans amb gran quantitat d'antecedents penals, als quals se'ls pagava per figurar com a tals.

   Per dur-ho a terme, l'entramat actuava en connivència amb gestors autoritzats a la xarxa de la Tresoreria General de la Seguretat Social, i va arribar a muntar fins a deu empreses amb gran quantitat de treballadors a la seva nòmina.

   Les investigacions van revelar que no es complia amb els pagaments i obligacions amb els diferents organismes implicats, com ara els abonaments d'obligacions fiscals i laborals contrets per les empreses i els suposats treballadors, concretant-se que no tenien activitat, per la qual cosa quedava patent que es tractava d'empreses simulades.

   Així, la xarxa i el seu màxim responsable obtenien quantiosos beneficis econòmics, ja que a tots els treballadors als quals donava d'alta a les empreses se'ls cobrava una quantitat econòmica.

   A més, a aquestes persones se'ls deia que havien d'abonar el cost que per a qualsevol empresa comporta tenir un treballador, assegurances socials o retencions a compte, quantitats que anaven a parar al capitost i que mai arribaven a l'Administració.

DESPESA DE 2,6 MILIONS A L'ADMINISTRACIÓ

   Així, van ocasionar una despesa a l'Administració en forma de cotitzacions, subsidis d'atur i altres conceptes molt superior als 2,6 milions d'euros, quantitats que ja han estat reembossadas als Organismes corresponents.

   A causa de la gran quantitat de detencions que s'han realitzat per tot Espanya, la Unitat Orgànica de policia Judicial de la Guàrdia Civil de Cadis ha comptat amb el suport de les diferents comandàncies.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés