Proposa "alguna forma de consulta" sobre el model d'estat
BARCELONA, 14 gen. (EUROPA PRESS) -
El ministre d'Universitats, Joan Subirats, ha lamentat aquest divendres l'existncia d'una "coalició de bloqueig" contra l'avantprojecte de llei d'universitats.
En una entrevista a Ser Catalunya, recollida per Europa Press, ha apuntat que aquestes majories de bloqueig "només estan d'acord en el 'no', i no estan d'acord en res que sigui alternatiu".
"Es tracta de ser capaos de trobar la solució perqu pugui avanar", ha expressat, després de citar a tall d'exemple el respecte a l'autonomia universitria, tenir en compte les diferncies i la diversitat entre universitats i una lgica redistributiva i d'igualtat.
S'ha referit així a l'avantprojecte de llei orgnica del sistema universitari (LOSU), també coneguda com llei Castells, en fase de negociació entre els agents del sistema universitari i que, segons Subirats, es portar a una segona lectura al Consell de Ministres "com més aviat millor" perqu prefereix tenir-la aprovada abans del 2023.
El ministre, que ha heretat la gestió d'aquesta llei després de la dimissió de l'anterior titular de la cartera, Manuel Castells, ha demanat "una mica de temps" per fer-se seu el projecte, en les seves paraules.
Ha suggerit que l'aportació es basar a "avanar en una tipus de llei que posi més mfasi en 'cap on anem' que en la reglamentarietat", i ha esmentat la formació al llarg de la vida, la cincia oberta i ciutadana i el reconeixement a la complexitat del sistema com els elements a tenir en compte.
En concret, ha destacat la importncia de les universitats com a centres de formació contínua ja que Espanya té un percentatge inferior de titulats d'educació secundria postobligatria no universitria que altres pasos europeus, i és a ells a qui es vol adrear Subirats per completar la seva formació: "Les universitats tenen el 'target' situat en els 18 anys, per tenen la possibilitat de sumar-se a un canvi de gran magnitud: contribuir a la formació permanent".
A més a més, ha apuntat que la futura llei valorar la presencialitat, la convertir en "més significativa" que l'assistncia a una classe magistral, i la relació entre universitat i entorn a través de la transferncia de coneixement i l'adaptació dels currículums a noves realitats com la intelligncia artificial.
Ha manifestat que no creu que hi hagi un "conflicte" amb el catal a les universitats i que el sistema fa bé d'incentivar una presncia forta d'aquesta llengua --en les seves paraules--, ja que ell, en la seva experincia, sí que va tenir dificultats per ensenyar en catal.
TAULA DE DILEG
Subirats ha assegurat que no ha parlat amb el president del Govern central, Pedro Sánchez, sobre la seva presncia a la taula de dileg amb la Generalitat, i ha recordat que el seu predecessor, Manuel Castells, no va figurar en l'última convocatria després dels reajustaments que va provocar el canvi de membres de la delegació catalana.
No obstant aix, ha celebrat que l'existncia de la taula és un "canvi molt important" perqu suposa el reconeixement que hi ha un conflicte polític, cosa que al seu parer contrasta amb l'abordatge que va fer el PP d'aquesta qüestió.
Subirats ha sostingut que "alguna forma de consulta d'un canvi en l'estructura de l'Estat hauria d'existir en algun moment o altre", perqu existeix un problema de base --en les seves paraules-- des que el Tribunal Constitucional va derogar part de l'Estatut del 2006.
D'altra banda, ha esbossat que l'aprovació dels pressupostos catalans amb els comuns "ha marcat canvis que poden ser significatius en la recerca d'altres aliances".