Publicat 29/6/2020 18:11:59 +02:00CET

SOS Racisme responsabilitza les administracions de les "patrulles veïnals"

Migrants concentrats en la Barceloneta i la Via Laietana de Barcelona contra el ?racisme institucional? de l'Ajuntament, en una imatge d'arxiu d'agost del 2019
David Zorrakino - Europa Press - Archivo

BARCELONA, 29 juny (EUROPA PRESS) -

SOS Racisme ha criticat aquest dilluns l'existència a Catalunya de "patrulles veïnals" que en els últims anys han mostrat el seu rebuig a la presència de joves migrants als seus barris i ha responsabilitzat a les administracions de la situació, segons un comunicat.

L'entitat assegura que ha detectat en els últims dos anys 11 casos en què menors tutelats i joves han estat objecte, segons ells, d'atacs veïnals o abusos policials, i també desenes de situacions que "evidencien el racisme al que es veuen abocats [els migrants] en el marc del sistema de (des)protecció de l'Administració pública", ha declarat l'ONG.

SOS Racisme ha criticat que els veïns justifiquin "l'assetjament i escarni" als migrants per una certa sensació d'inseguretat, i ha censurat agressions verbals i físiques a menors davant les quals les administracions, consideren, no han fet suficient.

Les institucions "no adopten una lògica de protecció, sinó penal i en comptes d'acollir i cuidar es persegueixen menors infractors", ha manifestat l'entitat, que ha recordat que Fiscalia de Menors i la Direcció general d'Atenció a la Infància i a l'Adolescència (DGAIA) són responsables de la situació dels joves.

En aquest sentit, l'organització ha exigit que les administracions "comencin a qüestionar-se la por que tenen a parlar del racisme inherent i naturalitzat en la societat", i han demanat que es treballi per donar resposta a aquestes problemàtiques i es respectin els drets, dignitat i seguretat dels joves migrants.

"Les patrulles de vigilància no són noves, tampoc l'assetjament contra els grups més vulnerabilitzats, però no haurien de tenir cabuda en una societat suposadament democràtica i de dret", ha afirmat SOS Racisme, que ha advertit del perill públic que suposa l'autoorganització d'aquests grups ciutadans.

Contador