Actualitzat 20/03/2015 16:09

SOS Racisme alerta d'un "important" increment del racisme en espais quotidians

Alba Cuevas y Alicia Rodríguez, Sos Racisme
Foto: EUROPA PRESS

Lluitar contra l'islamofobia, objectiu imprescindible de les entitats

   BARCELONA, 20 Mar. (EUROPA PRESS) -

SOS Racisme ha alertat aquest divendres d'un "important" increment en els casos que ha assumit durant el 2014 de les situacions de racisme en espais quotidians lligat a l'augment de les tensions socials i la sensació d'inseguretat que provoca el context actual de crisi.

   A la presentació de l''Informe 2014. L'estat del racisme a Catalunya', la directora de SOS Racisme, Alba Cuevas, ha advertit d'aquest "racisme social", en què identifica tres tipologies: les agressions i discriminacions entre particulars --que han pujat del 16% al 21%--, la discriminació a l'accés a serveis privats --16%-- i les agressions i abusos de la seguretat privada --4%--.

   La suma d'aquestes tres tipologies representen el 41% dels casos nous assumits --que sumen 38--, un increment de set punts respecte al 34% que tenia el 2013, i SOS Racisme ha advertit que aquest racisme social s'ha "normalitzat als carrers" i que ha de ser un toc d'atenció per a les administracions.

   Cuevas ha recordat que l'Informe de SOS Racisme només recull les dades de persones que es dirigeixen al Servei d'Atenció i Denuncia (SAiD), però ha remarcat que es tracta d'un document únic en aquest àmbit que permet conscienciar i fer un "diagnòstic" de la situació.

   A aquestes dades se suma l'increment de casos de discriminació a l'accés a drets socials, que representa un 16%, i del qual el 40% dels casos és per denegació d'accés al dret de la sanitat.

   Durant el 2014, el SAiD de SOS Racisme ha atès 468 persones, de les quals 333 s'han dirigit a l'entitat per primera vegada; d'aquestes, 141 han estat situacions de racisme, 92 han estat casos nous assumits el 2014 i en 49 casos la discriminació no ha estat denunciada.

   Malgrat l'increment del racisme en els espais quotidians que assenyala l'informe, les agressions i abusos de cossos de seguretat pública continua sent la primera tipologia entre els nous casos assumits del SAiD, amb un 34% del total, qüestió que, segons la seva responsable, Alícia Rodríguez, s'està "cronificant", i la institució ha recriminat les identificacions per perfil ètnic.

   Un 35% de les situacions de racisme que arriben a SOS Racisme no s'han denunciat --49 de les 141 situacions--, un percentatge que "consolida" la invisibilitat del racisme, malgrat el seu descens respecte al 51% que representava el 2013.

   Rodríguez ha explicat que en la meitat dels casos les situacions no es denuncia per decisió de la víctima condicionada en molts casos a la "desconfiança" cap a la institució que ha de dirimir-la.

   L'entitat ha explicat un cas en el qual un jutjat de Barcelona ha condemnat una persona en un procediment de faltes amb l'agreujant de racisme després de la denúncia d'un usuari del SAiD, el que SOS Racisme ha valorat com un "raig d'esperança".

ISLAMOFÒBIA

   Cuevas ha remarcat que fer front a la islamofòbia s'ha de situar com un dels aspectes primordials de la lluita contra el racisme, i ha demanat, davant de la proximitat de comicis, que "es parli amb coneixement" ja que depèn de quin discurs es realitzi pot ser molt perillós i es criminalitza un col·lectiu.

   Ha advocat per "posar-se les piles" en l'educació per eradicar de base qualsevol indici d'islamofòbia, incidir en els espais on hi hagi més desigualtat i evitar que les administracions treballin l'aspecte només des de l'àmbit de la seguretat.

   Rodríguez ha assegurat que el SAiD ha rebut algun cas en el qual es vincula situacions de racisme amb terrorisme jihadista, però que els efectes d'aquesta situació es podran veure més d'aquí a un any.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés