MÀLAGA 15 març (EUROPA PRESS) -
La directora Eva Libertad ha presentat aquest dissabte al 28è Festival de Cinema de Màlaga la seva òpera prima 'Sorda', pel·lícula que competeix a la secció oficial del certamen. Es tracta d'un retrat emocional sobre amor, maternitat i discapacitat auditiva, molt celebrat després de la seva preestrena al festival de Berlín.
La trama segueix Ángela, una dona sorda que, després del naixement de la seva filla, travessa una crisi amb la seva parella i s'enfronta al repte de criar-la en un entorn que dificulta la seva manera de comunicar-se.
La realitzadora i guionista Eva Libertad ha participat en una roda de premsa després de la projecció de la seva obra al cinema Albéniz juntament amb els intèrprets Miriam Garlo i Álvaro Cervantes; a més dels productors Miriam Porté, Nuria Muñoz i Adolfo Blanco.
"Aquesta pel·lícula neix del desig d'aprofundir en un vincle entre el món sord i el món oient a través d'una parella que va a tenir una criatura", ha explicat Libertad. Concretament, sorgeix de la seva experiència personal amb la protagonista, Miriam Garlo, que és la seva germana i té discapacitat auditiva, com el seu personatge.
De fet, Eva Libertad ha recordat un comentari que se li va quedar "gravat" de la seva germana: "Em va dir que portàvem tota la vida preparant-nos per explicar aquesta història sense saber-ho. D'aquest lloc tan motivador i emocionant sorgeix aquesta pel·lícula", ha compartit.
"Les barreres de comunicació es podrien solucionar si la societat s'adaptés una miqueta", ha incidit la mateixa Miriam Garlo, que ha criticat que la protagonista pateix "una violència estructural que d'alguna manera que no li permet ser autònoma".
A la pel·lícula, han volgut explicar una història optimista respecte a la capacitat d'integració entre el món sord i el món oient: "Només es necessita treballar en aquesta adaptació, aquestes cures i aquest afecte en què totes les parelles, siguin com siguin, han de treballar", ha definit Garlo.
"Crec que és millor solució i més maca intentar adaptar-se evitant la tecnologia, aprenent una miqueta la llengua de signes, a diccionar millor, a fer servir el cos per comunicar-te", ha reflexionat la intèrpret: "Però hi ha moltes filosofies i maneres de pensar, cada persona sorda té una situació concreta".
L'actor Álvaro Cervantes, que interpreta la seva parella dins de la pel·licula, ha confessat que ha estat la primera vegada que plorava en llegir les primeres pàgines de la història, abans fins i tot de rebre el guió complet: "De seguida vaig veure que havia d'aprendre llengua de signes per poder fer això com s'ha de fer", ha sentenciat.
"Crec que d'una manera molt natural tota la comunitat sorda sap que s'ha fet aquesta pel·lícula i es faran projeccions específiques. Crec que mai hi ha hagut una pel·lícula així", ha argumentat el productor Adolfo Blanco. "Un dels objectius irrenunciables que teníem a l'hora d'abordar aquesta producció era fer una pel·lícula accessible", ha coincidit la seva homòloga Miriam Porté.