Publicat 10/01/2018 17:15

El Sol, Mart i Mercuri, objectius de les missions espacials que llançaran la NASA i l'ESA el 2018

 Parker Solar Probe
JOHNS HOPKINS UNIVERSITY APPLIED PHYSICS LABORATOR

MADRID, 10 gen. (EUROPA PRESS) -

El Sol, Mart i Mercuri són alguns dels objectius de les properes missions que seran llançades aquest 2018 per la NASA i l'ESA, agències espacials que també centraran els seus esforços en la cerca d'exoplanetes.

Una de les primeres missions en arrencar aquest nou any serà GOLD (Global-scale Observations of the Limb and Disk). Previst per al seu llançament el 25 de gener, aquest instrument de la NASA explorarà l'atmosfera superior de la Terra, la vora de l'espai, on s'uneixen el clima terrestre des de baix i el clima espacial des de dalt.

Entre març i juny la NASA llançarà el satèl·lit TESS (Transiting Exoplanet Survey Satellite), objectiu del qual serà trobar exoplanetes que periòdicament bloquegen part de la llum dels seus estels amfitrions, esdeveniments anomenats trànsits. Els científics de TESS esperen que la missió catalogarà més de 2.000 candidats planetaris i augmentarà enormement el nombre actual d'exoplanetes coneguts. D'aquests, s'espera que aproximadament 300 siguin exoplanetes de la grandària de la Terra i super-Terres.

D'altra banda, la NASA completarà la seva flota robòtica existent al Planeta Vermell amb el mòdul d'aterratge InSight Mars (Interior Exploration using Seismic Investigations, Geodesy and Heat Transport), la primera missió enfocada a examinar l'interior profund de Mart, que serà llançat al maig i té previst aterrar a finals de novembre. A més, el rover Mars 2020 cercarà signes de vida microbiana passada, recollirà mostres per al seu futur retorn a la Terra i investigarà recursos que algun dia podrien ajudar els astronautes.

El Sol també serà un dels objectius de la ciència espacial en els propers anys. Entre juliol i agost, la NASA llançarà la sonda Parker Solar Probe, la primera missió amb la qual l'agència americana pretén "tocar" l'estel. La nau espacial, de la grandària d'un automòbil petit, viatjarà directament a l'atmosfera del sol a uns quatre milions de milles de la seva superfície, enfrontant-se a unes condicions de radiació i a una calor brutals. Parker Solar Probe usarà la gravetat de Venus durant set sobrevols durant gairebé set anys per apropar gradualment la seva òrbita al Sol.

Llançada el 8 de setembre de 2016 des de l'Estació de la Força Aèria de cap Canaveral, OSIRIS-REx aterrarà a l'asteroide proper a la Terra 'Bennu' a l'agost i portarà una mostra de l'asteroide a la Terra per al seu estudi el 2023.

BEPICOLOMBO, LA MISSIÓ A MERCURI DE L'ESA

De l'Agència Espacial Europea (ESA, per les seves sigles en anglès) destaquen tres missions: CHEOPS, Solar Orbiter i BepiColombo.

Si bé la data de llançament exacta encara no s'ha confirmat, s'espera que el satèl·lit CHEOPS (the CHaracterising ExOPlanet Satellite) estigui llest per a finals de 2018 per al seu enviament a Kourou, a la Guayana francesa, des d'on s'enviarà a l'espai. L'objectiu és que aquest satèl·lit apunti cap a estels propers i brillants que ja se sap que tenen planetes en òrbita.

Els científics examinaran el trànsit d'un planeta quan passa breument per la cara de l'estel, revelant així característiques dels planetes (com la seva densitat) que ajudaran a comprendre la formació de planetes en el rang de massa de la Terra a Neptú. Però CHEOPS també identificarà objectius per a estudis d'habitabilitat utilitzant futurs telescopis terrestres i espacials, inclòs el telescopi espacial James Webb, que es llançarà el 2019.

No només la NASA té pensat 'viatjar' al Sol el 2018. Solar Orbiter de l'ESA també està concebuda per realitzar un estudi de primer plànol de l'estel i l'heliosfera interna --les regions més recòndites desconegudes del Sistema Solar-- per comprendre millor, i fins i tot predir, el comportament del Sol. La sonda transportarà els seus telescopis a gairebé una quarta part de la distància de la Terra des del Sol i proporcionarà dades úniques i imatges de l'astre. Proporcionarà vistes de primer plànol de les regions polars del Sol, serà capaç, per primera vegada, de veure tempestes solars i lliurarà dades del costat del Sol no visible des de la Terra.

Finalment, destaca la missió BepiColombo que, al costat de l'Agència Japonesa d'Exploració Espacial (JAXA), estudiarà i comprendrà la composició, la geofísica, l'atmosfera, la magnetosfera i la història de Mercuri, el planeta menys explorat en el Sistema Solar interior. Per al seu estudi, la missió constarà de dues orbitadores individuals: l'Orbitador Planetari de Mercuri (MPO) per cartografiar el planeta i l'Orbitador Magnetosfèric de Mercuri (MMO) per investigar-ne la magnetosfera.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés