Actualitzat 03/01/2020 13:33 CET

Un sistema d'IA de Google detecta millor el càncer de mama que els radiòlegs

Les dones grans es beneficien significativament quan se'ls examina amb una mamografia 3D.
RADIOLOGICAL SOCIETY OF NORTH AMERICA - Archivo

MADRID, 2 gen. (EUROPA PRESS) -

Un sistema d'intelligncia artificial desenvolupat per Google, en collaboració amb experts del DeepMind, Cancer Research UK Imperial Center, Northwestern University i Royal Surrey County Hospital, és capa de detectar millor el cncer de mama que els radilegs.

La mamografia és el mtode que se sol fer servir per detectar el cncer de mama, si bé el diagnstic d'aquest tumor encara és un "desafiament" per als professionals ats que és "difícil" llegir aquestes imatges de rajos X i, sovint, es produeixen falsos positius i negatius.

Aquests problemes fan, tal com han recordat els autors principals del treball, Shravya Shetty i Daniel Tse, que hi hagi retards en el diagnstic i tractament del cncer de mama i que els pacients se sotmetin a un "estrs innecessari" i els radilegs a una "crrega més gran" de feina.

Davant d'aquest escenari, els experts de Google han desenvolupat un nou model d'intelligncia artificial que ha evidenciat que detecta amb més precisió el cncer de mama i, a més, dona menys falsos positius i negatius que els radilegs.

En concret, per avaluar-ne l'eficcia, els experts, la feina dels quals ha estat publicada a la revista 'Nature', van analitzar dades de mamografies de més de 76.000 dones del Regne Unit i més de 15.000 dones dels Estats Units, amb la finalitat de comprovar si el sistema podia aprendre a detectar signes de cncer de mama als escneres.

Posteriorment, va avaluar més de 25.000 dones del Regne Unit i 3.000 dels Estats Units, fet que va permetre als investigadors comprovar que en aquestes anlisis s'havien redut un 5,7 per cent els falsos positius entre les dones nord-americanes i un 1,2 per cent entre les angleses. A més, els experts van observar una disminució del 9,4 per cent dels falsos negatius als Estats Units i del 2,7 per cent al Regne Unit.

En aquest punt, els investigadors han informat que el model d'intelligncia artificial necessita menys informació per identificar el cncer de mama que els radilegs, que es basen en les histries clíniques dels pacients i en els resultats obtinguts en mamografies anteriors.

"Tot i treballar només amb les imatges de rajos X més recents, el nostre model ha superat els radilegs en la identificació precisa del cncer de mama", han remarcat els experts de Google, després d'informar que hi ha alguns senyals "prometedors" que el model podria augmentar la precisió i eficincia dels programes de detecció del cncer de mama, així com reduir els temps d'espera i l'estrs per als pacients.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés