Publicat 28/11/2019 18:12:09 +01:00CET

El sistema català de salut no reconeix 269 infermeres de pràctica avançada

Infermera prepara medicació al Servei Enfermer del servei d'urgències pediàtriques de l'Hospital Universitari Vall d'Hebron
A.CREUS Y À.GARCÍA / BANC IMATGES INFERMER

BARCELONA, 28 nov. (EUROPA PRESS) -

Un total de 269 infermeres de pràctica avançada (IPA), que compleixen els criteris del Consell Internacional d'Infermeres -en experiència, per la seva pràctica i formació- per ser considerades d'aquesta especialitat, treballen en el sistema de Salut de Catalunya però no estan reconegudes com a tal perquè no existeix una manera d'acreditació específica.

Així ha conclòs l'estudi 'IPA.CAT19', que s'ha fet a 126 centres assistencials públics i privats per la Càtedra de Gestió, Direcció i administració Sanitàries de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), han explicat en un comunicat conjunt aquest dijous la càtedra, la Fundació Salut i Envelliment de la UAB i el Consell de Col·legis d'Infermeres de Catalunya.

"Cal que es reconegui la validesa de les infermeres de pràctica avançada" per tot el que aporten al sistema de salut, per la seva experiència que els permet resoldre amb autonomia situacions de salut complexes, ha afirmat la investigadora principal de l'IPA.CAT19, Lena Ferrús.

L'estudi assenyala que les institucions sanitàries no defineixen ni creen els llocs de treball 'adhoc', sobre la base de les necessitats i establint els requisits, mentre que hi ha altres països com Anglaterra que sí que tenen aquesta figura reconeguda.

Considera que aquesta falta de regulació i de reconeixement laboral, i un sistema de salut poc preparat per demostrar l'impacte d'aquestes infermeres en resultats de salut, en dificulten el desenvolupament.