Publicat 01/08/2021 12:28CET

Sis aeroports d'Aena obtenen la màxima puntuació anticovid

Archivo - Arxivo - Aeroport de Barcelona El Prat
RAUL URBINA - Archivo

Els auditors destaquen la qualitat dels controls sanitaris i la comunicació "consistent i abundant" de les mesures implantades

MADRID, 1 ago. (EUROPA PRESS) -

El gestor aeroportuari Aena ha aconseguit la màxima puntuació de 5 estrelles per a sis aeroports de la seva xarxa al programa 'Covid-19 Safety Ratings' de la prestigiosa consultora Skytrax dedicada a la realització d'estudis de qualitat en el camp aeronàutic, analitzant més de 550 aeroports i 525 companyies aèries de tot el món.

Aquest és l'únic programa concebut específicament per al sector aeroportuari. Els auditors han destacat especialment la qualitat dels controls sanitaris, la comunicació de les mesures implantades i els controls d'accés.

Només 17 aeroports al món tenen les 5 estrelles, màxima puntuació de Skytrax, i sis són els que recentment els han obtingut i pertanyen a la xarxa d'Aena. A la UE només hi ha l'aeròdrom Roma-Fiumiccino i el de Malta.

Els sis aeroports espanyols amb la màxima puntuació són els aeroports Adolfo Suárez Madrid-Barajas, Barcelona-El Prat, Alacant-Elx Miguel Hernández, Màlaga-Costa del Sol, Palma de Mallorca i Tenerife Norte-Ciudad de la Laguna.

La qualificació obtinguda és de cinc estrelles 'very high standards', la màxima atorgada i se suma a les acreditacions d''Aeroports Segurs'.

El programa 'Covid-19 Safety Ratings' és l'únic programa a nivell mundial concebut específicament per al sector aeroportuari. Les visites les han realitzat en persona un grup d'auditors que han recorregut els sis aeroports i han inspeccionat les mesures que ha implantat Aena per garantir la seguretat de passatgers i treballadors per fer front a la situació sanitària.

En aquestes auditories avaluen fins a 175 protocols de seguretat diferents introduïts en resposta a la pandèmia de la covid-19 per reduir el risc i millorar el benestar de passatgers i treballadors aeroportuaris.

Entre els aspectes que s'han auditat figuren la senyalització informativa, l'aplicació de mesures per restringir l'accés a les terminals, la instal·lacions de proves covid-19 (clíniques de tests) i l'aplicació i senyalització de distanciament social.

També es valoren els controls sanitaris, el requeriment d'ús de mascaretes als passatgers, la disponibilitat i visibilitat dels dispositius de gel hidroalcohòlic i venda d'EPI, el flux d'aire i filtres de ventilació millorats en terminal, la neteja i monitoreig d'àrees públiques, banys, zones de restauració, entre d'altres aspectes.

Els auditors de Skytrax han destacat cinc punts forts dels sis aeroports, com són el control sanitari, que situen entre els millors d'Europa; el control d'accessos, els procediments i operatives de les sales VIP, el 'Covid Protection Team' i la comunicació i imatge clara, consistent i abundant, considerada "entre les millors d'Europa".

L'acreditació de Skytrax està considerada com un referent mundial per definir la garantia de viatge segur per als clients i un màxim reconeixement a l'eficàcia de les mesures d'higiene i seguretat implantades als aeroports.

MAS DE CENT MESURES ALS AEROPORTS

Aena ha implantat als seus aeroports més de 100 mesures de seguretat, higiene i de control sanitari destinades a protegir i garantir la salut i seguretat de passatgers i treballadors.

Entre aquestes mesures es troben la neteja i desinfecció, ventilació, dispensadors de gel hidroalcohòlic, ús obligatori de mascareta, mampares protectores, petjades i bandes a terra marcant la distància de seguretat, senyals, megafonia, elements contactless, informació contínua al passatger, entre d'altres.

Aquestes mesures estan contemplades al Pla de Recuperació Operativa de la companyia, incloses les dirigides directament a passatgers, operatives i organitzatives.

A més des del 2020, Aena col·labora amb el Ministeri de Sanitat i les Comunitats Autònomes per dur a terme controls sanitaris per a passatgers d'arribada als aeroports i aquest any ha destinat espais per a la instal·lació de clíniques de proves diagnòstiques a diversos aeroports de la xarxa per a passatgers de sortida.

ACREDITACIÓ DE SALUT AEROPORTUÀRIA

Aquests sis aeroports disposen també de la certificació del programa d'Acreditació de Salut Aeroportuària del Consell Internacional d'Aeroports (ACI), com a part de la trentena d'aeroports de la xarxa d'Aena que ja l'ostenten.

Aquest programa avalua el compliment de les mesures sanitàries recomanades per ACI, l'Organització d'Aviació Civil Internacional (OACI), l'Agència Europea de Seguretat Aèria (EASA), el Centre Europeu de Prevenció i Control de Malalties (ECDC) i les guies de l'Organització Mundial de la Salut (OMS).

El gestor assegura que Airport Health Accreditation (AHA) demostra el compromís continu de la companyia "amb les mesures adoptades per a la seguretat de treballadors i passatgers arran de la pandèmia, amb l'objectiu de tornar a recuperar la confiança dels viatgers en el transport aeri".

Aena assegura que, amb l'Acreditació de Salut Aeroportuària del Consell Internacional d'Aeroports (ACI) i ara l'acreditació de Skytrax, que audita l'experiència del passatger, es confirma que "les mesures implantades per Aena als seus aeroports no només compleixen la normativa en vigor a Espanya i els criteris internacionals dels aeroports, sinó que una entitat independent certifica que l'experiència del passatger aconsegueix la màxima puntuació".

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés