Siri Hustvedt sobre el moviment 'Me too': "Té possibilitat de canviar coses"

Publicat 21/10/2019 16:03:49CET
L'escriptora Siri Hustvedt
PAU VENTEO - EUROPA PRESS

"Permeti fer entendre per què sentim el que sentim", assegura

BARCELONA, 21 oct. (EUROPA PRESS) -

L'escriptora, assagista i poeta Siri Hustvedt ha considerat aquest dilluns que el moviment 'Me too' té "la possibilitat de canviar coses", i ha assenyalat com a element central del feminisme el fet de crear un diàleg que permeti fer entendre no només per què un pensa el que pensa sinó també perquè sent el que sent.

En roda de premsa a Barcelona per presentar 'Records del futur' (Seix Barral/Edicions 62) i per participar en un cicle de conferències al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB), ha dit que, per a ella, és vital crear aquest diàleg i converses: "i ens permeti fer entendre no només per què pensem el que pensem sinó per què sentim el que sentim".

Hustvedt, que va rebre la setmana passada el premi Princesa d'Astúries, ha reivindicat que moviments com el 'Me too' tenen la possibilitat de canviar coses, com va fer el sufragisme i que ja ha permès proveir un llenguatge i un altre context sobre els actes sexuals agressius, i ha rebutjat que pugui ser considerat com a "una resistència puritana al sexe".

"El filtreig és un diàleg", ha subratllat, i ha assenyalat que qüestions com els tocaments al metro o a una discoteca s'han tornat rutinaris, i ha lamentat que encara ressonin idees sobre la sexualitat de la dona com la del segle XIX.

Sobre la presència de la dona en l'art, ha dit que cada vegada hi ha més artistes però que la igualtat arribarà quan els preus estiguin equiparats i els col·leccionistes siguin conscients, i ha lamentat que encara es puguin llegir articles d'artistes com Louise Bourgeois del seu treball "clarament misóginos, amb cert menyspreu".

Quant a la situació als Estats Units, ha lamentat que s'és testimoni del "monstre de tres parts" -el racisme, la misogínia i la xenofòbia-, que no és nou, contra el qual intenta lluitar en llegir i imaginar la vida d'uns altres en altres circumstàncies.

NOVA YORK

Quan li han demanat sobre Nova York -ciutat on resideix-, ha afirmat que la ciutat és molt diversa, però que per exemple a Manhattan no hi ha classe mitjana, que és "la manera més ràpida de matar una ciutat", i ha advocat per lleis per protegir lloguers i petits negocis.

Hustvedt participa aquest dilluns a la tarda en el cicle de conferències, converses i trobades 'Les paraules que encara no tenim' inscrit en l'exposició 'Feminismes!' del Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB), que l'escriptora ha visitat.