Publicat 16/10/2014 16:59

S'investiga un augment de núvols sobre l'Àrtic pel desglaç

 Misión ARISE
NASA

MADRID, 16 oct. (EUROPA PRESS) -

La NASA estudia si el desglaç marí a l'Oceà Àrtic produeix com a contrapartida un augment de la nuvolositat i en quina mitjana pot afectar l'augment de temperatures.

Per a investigar-ho, la NASA desenvolupa una missió aèria sobre l'Oceà Àrtic. El seu nom és ARISE, abreviatura d'"Arctic Radiation-IceBridge Sea and Ice Experiment."

Bill Smith, investigador principal del projecte del Centre d'Investigació Langley, explica els objectius de la missió: "Tenim raons per creure que la pèrdua de gel marí crea més núvols, bàsicament, volem saber si això és veritat i determinar els impactes".

El gel reflecteix la llum solar de tornada a l'espai. Si el gel es fon, la llum del sol ja no es reflecteix; s'absorbeix. La humitat alliberada de la superfície del mar recalentada s'eleva fins a formar núvols. Sí els núvols reflecteixen la llum del sol, també actuen com una manta, mantenint la calor per sota. La interacció entre els núvols i el gel, el refredament i l'escalfament, és complexa.

"El nostre C-130 -- l'avió de la missió -- està equipat amb un complement únic de sensors", diu Smith. "Tenim radiòmetres apuntant cap a dalt i cap a sota per mesurar la llum solar entrant i sortint; un termòmetre d'infrarojos per mesurar la temperatura de la superfície del mar, un altímetre làser per mesurar l'altura (i per tant el gruix) dels gels, i més."

Els satèl·lits en òrbita terrestre fan regularment mesuraments de l'Àrtic, però la regió és gran i complexa, per la qual cosa les dades poden ser difícils d'interpretar. Mitjançant la comparació dels mesuraments del C-130 amb dades satel·litàries preses al mateix temps, Smith i els seus col·legues esperen poder afegir una mica de llum al problema.

Si el canvi climàtic continua a bon ritme, els estius futurs podrien deixar un Oceà Àrtic sense gel. ARISE podria dir-nos algunes de les implicacions abans que això succeeixi.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés