Publicat 03/02/2015 18:52

La Sindicatura de Comptes recomana "reflexionar" sobre el model de radiotelevisió pública catalana

Jordi Pons y Jaume Amat (Sindicatura de Cuentas de Catalunya)
EUROPA PRESS

BARCELONA, 3 febr. (EUROPA PRESS) -

El síndic Jordi Pons de la Sindicatura de Comptes de Catalunya ha recomanat "reflexionar" entre tots els agents implicats sobre el model de radiodifusió i televisió públiques tenint en compte el seu cost, el nivell de servei públic i les possibles fonts de finançament, segons consta en tres informes de fiscalització sobre TVC i el Grup Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) entre els anys 2010 i 2012.

Segons ha explicat aquest dimarts en comissió parlamentària, aquesta reflexió ha d'abordar-se amb la participació des de les administracions fins als ciutadans, i ha afegit que l'informe també recomana continuar amb les mesures de racionalització de la despesa -- Pons ha assenyalat que no significa emprendre acomiadaments-- i clarificar les relacions amb empreses i professionals externs, així com establir un procediment d'homologació de traductors i correctors lingüístics per al doblatge.

Alhora, la Sindicatura assenyala que quatre productores tenen una gran dependència de Televisió de Catalunya (TVC), ja que els va facturar més del 89% del seu volum de negoci; es tracta de Triacom Audiovisual (El Gran Dictat), Dies Tontos (El convidat), Alguna Pregunta (APM) i Sticaki (Els Matins).

L'ens fiscalitzador també veu necessari potenciar la venda de programes de producció pròpia, ja que la recuperació de part del cost dels programes a través de la seva venda ha de permetre augmentar la producció i finançar nous projectes sense augmentar aportacions públiques.

En el període analitzat, destaca la caiguda d'un 23,66% dels ingressos nets per publicitat i de l'aportació de la Generalitat, la qual cosa es va veure compensada per mesures de contenció.

DIRECTIUS

PSC i ICV-EUiA s'han mostrat especialment crítics amb dos aspectes més de l'informe: un relatiu a contractacions i avanç d'imports de contracte relacionats amb l'empresa privada de la qual procedia Eugeni Sallent poc després que fos nomenat director de TVC, i l'altre respecte a la indemnització d'acomiadament --en el concepte de preavís-- de Mónica Terribas com a directora de TVC l'abril del 2012.

La Sindicatura considera que Sallent no va incomplir la normativa d'incompatibilitats però sí la llei que regula les causes d'abstenció dels càrrecs públics, i que Terribas no va haver de cobrar la indemnització perquè l'endemà del seu acomiadament es va reincorporar a la seva plaça com a professora universitària, que es considera sector públic, tot i que la CCMA va al·legar que comptava amb un informe dels serveis jurídics de la Generalitat que afirmava que Terribas sí que podia rebre aquest import perquè la universitat no era una administració pública.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés