Publicat 18/03/2015 14:26

La Sindicatura de Comptes detecta falta de regulació en l'educació a distància de l'IOC

Estudiantes, estudiante, universidad, universitarios, estudios, grado, alumnos
EUROPA PRESS

BARCELONA, 18 març (EUROPA PRESS) -

La Sindicatura de Comptes de Catalunya ha detectat la falta d'una normativa que reguli l'educació a distància que imparteix l'Institut Obert de Catalunya (IOC), com preveia la Llei d'Educació de Catalunya (LEC), per la qual cosa ha aconsellat la Conselleria d'Ensenyament que elabori una regulació "com més aviat millor".

A l'informe 1/2015 que fiscalitza l'exercici 2011 d'aquest centre, la Sindicatura ha detectat que el Govern no va aprovar --a data de novembre del 2014-- la regulació, malgrat que la LEC donava tres anys de marge, que es van esgotar el juliol del 2012.

Segons la Sindicatura, la regulació ha de tenir "un registre en el qual constin les dades dels alumnes que s'acullen a aquesta modalitat d'educació no presencial en els ensenyaments d'educació bàsica".

A més, avisa que Ensenyament utilitza programaris específics i un programa de comptabilitat financera per a la gestió econòmica, en comptes d'usar el Sistema d'administració i gestió acadèmica (Saga), de manera que "dificulta la gestió pressupostària del centre".

També posa el focus que la jornada del professorat de l'IOC en el curs 2011-2012 va ser de 25 hores, en comptes de les 30 hores que estableix la normativa, a més que el règim de teletreball i determinades compensacions horàries no s'ajustaven a la normativa vigent.

Ha observat que els llocs docents de l'IOC procedeixen d'adjudicacions provisionals amb l'atorgament de comissions de serveis que es renoven anualment i poden tenir una durada màxima de dos anys, i després cal convocar la provisió del lloc: "No s'ha obtingut informació sobre el temps que els professors de l'IOC porten en comissió de serveis".

Alerta que no existeix una normativa sobre la contractació de professorat col·laborador que inclogui el nombre de docents d'aquest tipus que s'han de contractar, els criteris de selecció, el sistema retributiu i els aspectes que ha de recollir el contracte.

RECOMANACIONS

En el capítol de recomanacions, l'organisme fiscalitzador insta la Conselleria a crear una normativa per a l'IOC que inclogui les competències dels seus òrgans de direcció i el seu règim d'autonomia de gestió.

També veu "convenient" revisar les situacions administratives dels professors de l'IOC i corregir les situacions que no s'ajustin a la normativa.

Aconsella fer una anàlisi de la capacitat docent, de la dedicació i de les tasques encomanades als professors propis de l'IOC, i establir un marc regulador de les seves condicions de treball que reculli les especialitats pròpies del centre no presencial.

Veu necessari "regular la figura del professor col·laborador", determinant el seu número, la forma de selecció --principis de publicitat, mèrit i capacitat--, el sistema retributiu, i la durada de les col·laboracions, a més de garantir el compliment de la normativa sobre incompatibilitats.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés