Publicat 06/11/2014 14:35

El Síndic urgeix "suspendre" la indemnització de Castor amb un recurs al TC

El Síndic de Greuges de Catalunya, Rafael Ribó
EUROPA PRESS

Ribó atribueix una "fatal administració" a l'Estat

BARCELONA, 6 nov. (EUROPA PRESS) -

El Síndic de Greuges, Rafael Ribó, ha urgit aquest dijous la Defensora del Poble a demanar la "suspensió cautelar" de l'article del Reial decret que permet indemnitzar l'empresa concessionària del magatzem de gas Castor hibernada pels sismes amb un recurs davant el Tribunal Constitucional (TC) per evitar el pagament que ha d'efectuar-se el 14 de novembre.

En roda de premsa després de lliurar el seu informe al Parlament, Ribó també ha instat el Govern i el Parlament que recorrin la norma, i ha sol·licitat al Govern espanyol que prioritzi el pagament als afectats pels danys materials i morals, després que s'hagi realitzat un peritatge per experts designats per la Generalitat.

Ha afirmat que és "inaudit" i aberrant que l'administració pagui a 35 dies aquesta quantitat --1.350 milions d'euros-- i amb l'anunci que recaurà sobre els consumidors en la factura del gas durant els pròxims 30 anys.

La indemnització de 1.350 milions se suma als costos de manteniment de la plataforma, el seu possible desmantellament i els interessos bancaris, de manera que en total s'acosta als 3.500 milions d'euros, ha lamentat Ribó.

Ha sostingut que la rapidesa del pagament de la indemnització s'explica perquè els bons del Banc Europeu d'Inversions vencen a final d'aquest mes, el que demostra la "fatal administració" de l'Estat.

El Síndic ha explicat que hi ha irregularitats des del punt de vista de la legislació d'impacte ambiental, s'han ignorat els informes de risc sísmic i s'ha incomplert de manera flagrant una sentència del Tribunal Suprem (TS).

Per aquesta raó, ha proposat que es depurin responsabilitats derivades d'una "mala praxi de l'Administració" en relació amb la falta de transparència i resposta a l'accés d'informació, en absència de bones pràctiques en la tramitació i l'execució del projecte i en una gestió inadequada per part dels responsables polítics i dels gestors de l'empresa Escal UGS, SL.

Així, ha exigit a l'executiu central la creació d'un organisme independent perquè investigui si es van complir els "requisits necessaris per garantir que el projecte era plenament viable", que analitzi el compliment de les condicions del TS, i que supediti la indemnització a les conclusions d'aquest dictamen.

Segons ha explicat, la sentència del Suprem esgrimeix dues condicions per al pagament d'indemnitzacions per rescissió de la concessió, que són que la plataforma estigui operativa en aquell moment i que no hi hagi dol ni negligència, dues qüestions que "estan en flagrant incompliment".

DEMANA DESMANTELLAR-LA

Ribó ha qualificat d'"eufemisme" la hibernació i ha demanat que es desmantelli la instal·lació, ja que un informe de l'Observatori de l'Ebre ja alertava el 2005 de risc sísmic, el que s'ha confirmat amb els 1.000 terratrèmols que s'han produït entre setembre i octubre del 2013.

També es dirigirà al defensor del poble europeu perquè acudeixi a la Comissió Europea i que aquesta investigui si l'actuació de l'Estat respecte al Reial decret és una ajuda prohibida pel Tractat Fundacional de la UE.

Alhora, recomana a la Conselleria de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat que valori si l'activitat de la plataforma ha causat danys al medi ambient i que instrueixi un expedient per determinar si s'ha produït alguna infracció i que la repari.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés