Actualitzat 09/08/2012 12:27

El Síndic ultima una bateria de propostes perquè el Govern garanteixi universalitat sanitària

El Síndic De Greuges De Catalunya, Rafael Ribó.
EUROPA PRESS

Rebutja que es faci pagar un cànon de 710 euros a immigrants 'sense papers'


BARCELONA, 9 ago. (EUROPA PRESS) -

El Síndic de Greuges de Catalunya, Rafael Ribó, està ultimant una bateria de recomanacions perquè la Generalitat garanteixi la universalitat en l'assistència sanitària i no apliqui el decret del Govern que deixarà sense cobertura bàsica a immigrants en situació irregular a partir de l'1 de setembre.

En una entrevista d'Europa Press, ha explicat que aquestes recomanacions que es traslladaran al Govern en les pròximes setmanes faran èmfasis que la condició d'estranger no suposi un perjudici per accedir a la sanitat pública, sol·licitant que tots els ciutadans amb drets adquirits a l'Estat espanyol quedin coberts.

"El decret afecta a drets molt seriosos i implica un canvi de tendència iniciat després del franquisme", ha deplorat, recordant que anteriorment l'assistència sanitària i la cotització eren condicionades entre elles, quelcom que havia anat evolucionant en pro de la universalitat, però que ara torna a recuperar-se amb el decret.

Per a Ribó, això significa que "per primera vegada en molts anys es comença a fer marxa enrere", ja que la cobertura sanitària deixarà d'arribar a diferents col·lectius vulnerables, com immigrants i majors de 26 anys que no hagin cotitzat.

Les recomanacions pretenen ser una eina en la negociació que estan portant a terme la Generalitat i el Govern central per implantar el decret a Catalunya, un procés per al que s'estableix un període de nou mesos abans de recórrer al Tribunal Constitucional (TC).

De no arribar a un acord que garanteixi la universalitat, la Generalitat pot recórrer el decret, alguna cosa que escapa de les competències del Síndic.

Ribó ha lamentat que l'anterior Defensora del Poble, María Luisa Cava de Llano, no recorregués el decret sanitari, per al que sí disposa de competències, tot i que ha qualificat com un "encert" que l'actual defensora, Soledat Becerril, hi hagi comanda la seva modificació, no podent presentar recurs després d'haver accedit al càrrec tancat el termini.

LESIÓ DE DRETS

Per al defensor del poble català, imposar un cànon de 710 euros anuals als immigrants en situació irregular, tal com proposa el Govern perquè puguin accedir al sistema sanitari, "suposa lesionar drets bàsics".

"Cal combatre el frau. Però per combatre el frau no es poden suspendre tots els drets", ha lamentat Ribó.

A més, ha apel·lat al "sentit comú", recordant que els immigrants irregulars no poden treballar legalment, pel que no poden disposar d'ingressos i costejar la quota sanitària, que es duplicaria fins a 1.864,80 euros anuals per als més grans de 65 anys.

Ha recordat que "els estudis demostren que no és cert que els immigrants facin ús abusiu de la sanitat pública", i ha criticat que es barregi turisme sanitari i immigració.

AUGMENT DE QUEIXES

Durant 2011, el defensor del poble català va acumular un 60% més de queixes sanitàries motivades per retards en les llistes d'espera quirúrgiques i desproveïment de fàrmacs.

"Encara que és el sector públic el e major persones atén, durant molts anys ha rebut molt poques queixes, una tendència que s'ha invertit amb les retallades", ha recordat Ribó.
www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés