Publicat 16/11/2015 14:01

El síndic de greuges reclama un registre únic d'habitatge social a Catalunya

Retreu que les adjudicacions no prevegin criteris de la infància

BARCELONA, 16 nov. (EUROPA PRESS) -

El síndic de greuges, Rafael Ribó, ha reclamat aquest dilluns a la Generalitat i els ajuntaments que es realitzi un inventari únic del parc d'habitatge social de Catalunya per millorar-ne la gestió, i ha demanat que s'apliqui la Llei de mesures urgents per fer front a l'emergència social en l'àmbit de l'habitatge i la pobresa energètica, aprovada al juliol pel Parlament.

En una roda de premsa de presentació de l''Informe extraordinari sobre l'accés a l'habitatge social', Ribó ha xifrat la necessitat d'aquest tipus d'habitatge a Catalunya en més de 200.000 pisos, per la qual cosa ha reclamat que es donin respostes transversals als col·lectius vulnerables i s'eliminin les llistes d'espera a menys d'un mes --poden arribar a un any-- en situacions d'emergència.

L'informe recull també propostes destinades a l'increment del parc social i la millora dels processos d'adjudicació, en el marc de l'"emergència social" actual, així com la unificació dels criteris d'adjudicació --que actualment són diferents als municipis--, així com la inclusió dels referents a la infància.

L'inventari haurà de crear-se "amb dades reals dels habitatges, que permetin relacionar la demanda i la disponibilitat", un registre que de moment és inexistent i que, a més de millorar l'eficiència, --amb la possibilitat d'atorgar pisos de municipis veïns, per exemple-- evitaria el frau, ha observat.

SANCIONS A PARTICULARS

Ribó ha instat les administracions a promoure el lloguer social, amb subvencions, millores fiscals i actuant com a aval, i ha recordat que la llei permet sancionar els habitatges privats --així com els de grans immobiliàries i entitats bancàries-- que faci dos anys que estan buits tot i haver rebut propostes de subvencions.

Ribó ha criticat que els criteris d'adjudicació d'habitatge en cas d'emergència social prevegin dades com l'ocupació anterior d'un habitatge al municipi per part del sol·licitant, o els referents als seus ingressos econòmics, i que d'altra banda no s'incloguin els drets del menor que recull el tractat de Ginebra.

També ha demanat a les administracions que es comprometin a la cessió, s'agiliti la gestió de la rehabilitació d'habitatges i que es facin les investigacions periòdiques, així com que s'incrementin els recursos destinats a un parc d'habitatge públic i es fomenti el diàleg amb el tercer sector, tenint en compte també la crisi dels refugiats.

El síndic ha destacat que la situació actual és lamentable i "demostra que no es pot esperar"", i ha retret que a Espanya dos de cada 100 habitatges són de política social, mentre que a la Unió Europea la mitjana és de 18 sobre 100.

RECLAMA CELERITAT

"No és la solució traslladar la gent a pensions i albergs", ha destacat, i ha esmentat que fa falta una triple tasca, de facilitar l'accés, acompanyar socialment aquell al qual li fa falta, i immediatament posar en marxa mecanismes de reinserció.

L'informe ha catalogat les queixes rebudes en quatre apartats, segons provenien de persones que fa anys que estaven inscrites en el registre i fins i tot no han rebut habitatge ni informació suficient; persones en situació d'emergència social; persones que manifesten que hi ha habitatges buits i objectes de possibles ocupacions; i queixes sobre la insuficient partida pressupostària.

En l'informe han col·laborat l'Agència de l'Habitatge de Catalunya, l'Associació Catalana de Municipis, Càritas i els ajuntaments de Barcelona, Badalona i Santa Coloma, així com la síndica de Terrassa i les PAH de Barcelona, Terrassa i Sant Cugat del Vallès.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés