Publicat 15/7/2019 19:14:38 +02:00CET

El síndic de Greuges insta a abordar el "descontrol" ecològic en el tancament del seu mandat 2010-2018

El síndic de Greuges, Rafael Ribó, en comissió parlamentària
SÍNDIC DE GREUGES - Archivo

BARCELONA, 15 jul. (EUROPA PRESS) -

El síndic de Greuges, Rafael Ribó, ha lamentat el "descontrol absolut de l'equilibri ecològic" que es dona a Catalunya des de fa anys, i ha criticat l'escassa actuació que veu en administracions davant conflictes urbanístics que estan hipotecant el medi ambient, com ha dit en fer balanç del seu mandat 2010-2018 al Parlament.

En una atenció als mitjans després d'intervenir en la Comissió del Síndic i després de ser preguntat pels deures que deixa al seu futur successor --Ribó continuarà al capdavant fins que el Parlament nomeni un substitut--, ha assenyalat els reptes de l'emergència climàtica, la fractura social socioeconòmica, els potencials brots de racisme i la falta de transparència de l'administració.

Així, ha assegurat que actualment hi ha especulació urbanística fins al punt de prendre el pèl a la població, tornant a la situació anterior a la crisi: "No hem après la lliçó. Quan alguns tenen diners poden invertir i jugar amb el territori i especular, i s'està especulant amb la costa", amb la Costa Brava, i també amb l'Alt Pirineu i el Montseny.

Sobre el Montseny, ha dit: "Confio en el nou equip de la Diputació de Barcelona perquè de debò preservem un dels pulmons més importants de l'àrea metropolitana on s'han vist autèntiques barbaritats", recentment, i ha demanat una aposta ferma pel transport públic a Catalunya i la restricció de trànsit en algunes zones.

També ha alertat de problemes socioeconòmics amb difícil accés a l'habitatge, segregació escolar i atur: "La creixent fractura social que s'agreujarà amb la creixent migració que hi ha a Europa, i que l'hem de saber treballar com una oportunitat, i això afecta molt els drets de tots" com en el sistema de transferència social, els drets educatius i l'habitatge.

En la seva compareixença, ha fet una crida a combatre d'arrel qualsevol brot de racisme i a acabar amb la segregació escolar, sobre la qual ha dit: "Estem vulnerant greument el dret a l'educació en igualtat d'oportunitats, i aquesta és la base d'una societat madura", i també ha instat a millorar el sistema de protecció a la infància.

el més llegit

 1. 1

  Catalunya registra tres brots a Tarragona

 2. 2

  L'Audiència Nacional obre el judici als 3 suposats gihadistes de la cèl·lula que va atemptar a Catalunya

 3. 3

  Excavacions a Banyoles (Girona) descobreixen un pou amb restes visigòtiques "excepcionals"

 4. 4

  Investiguen com diagnosticar la covid-19 a través de la tos i la veu del pacient

 5. 5

  Sant Cugat (Barcelona) comença una prova pilot de transport públic a demanda